Suomi 100 -satelliitti

Piirros satelliitista avaruudessa


Suomen satavuotisjuhlavuosi oli merkkipaalu suomalaisessa avaruustoiminnassa: silloin laukaistiin avaruuteen ensimmäinen suomalainen satelliitti Aalto-1. Toinen suomalaissatelliitti, merkkivuoden nimikkosatelliitti Suomi 100 -satelliitti, oli tuolloin myös laukaisuvalmis, mutta sen lähettäminen kiertoradalle viivästyi kantorakettiongelmien vuoksi.

Lopulta, 3. joulukuuta 2018, satelliitti pääsi kiertoradalle odotettuaan vuoroaan yli vuoden.

Suomi 100 -satelliitti oli eräs juhlavuoden virallisista hankkeista, mutta sitä ei tehty suinkaan tehdä vain juhlimismielessä. Satelliitti kantaa mukanaan koeluontoisia tutkimuslaitteita, joilla tehdään paitsi tieteellisiä havaintoja, niin myös testataan tekniikkaa tulevia avaruuslentoja varten. Satelliitin pääinstrumentti on MF/HF-radiotaajuusaluetta mittaava radiovastaanotin, joka tutkii avaruussäätä havaitsemalla maapalloa ympäröivästä varattujen hiukkasten alueesta tulevia radioaaltoja ja näin laite tukee Suomessa tehtävää avaruussään ja revontulten tutkimusta.

Räjäytyskuva satelliitista ja sen osista

Lisätietoja Aalto-yliopiston avaruusradiotutkimuksesta on Aalto-yliopiston nettisivuilla ja koko Aalto-yliopiston satelliittiohjelmasta voi lukea lisää omalla nettisivullaan. Suomi 100 oli järjestyksessä kolmas Aallossa tehty satelliitti.

Hankkeen aikataulu

Kesä 2015: Suomi 100 -satelliitti tuli viralliseksi Suomi 100 -hankkeeksi
Kesä 2015: Tieteellisen konsortion varmistaminen
Syksy 2015: Rahoituksen hakeminen
Talvi 2015 – Syksy 2016: Rahoituksen varmistaminen
Vuosi 2016: Tieteellisten tutkimuslaitteiden lopullinen suunnittelu ja valmistus
Kevät 2017: Satelliittihankkeen opetukselliset kampanjat käynnistyvät
Kesä 2017: Suomi 100 -satelliitti rakennetaan Aalto-yliopistossa
Syys-lokakuu 2017: Avaruusrekka kiertää Suomea
Loppuvuosi 2017: Laukaisu viivästyy...
Heinäkuu 2018: Laukaisu vaihdetaan Falcon 9 -raketille
Syyskuu 2018: Satelliitti kuljetettiin Alankomaihin, laitettiin laukaisusovittimeen ja vietiin edelleen Yhdysvaltoihin
Lokakuu 2018: Laukaisusovitin asennettiin SSO-A:n kylkeen kiinni
3. joulukuuta 2018: Laukaisu avaruuteen (viimein!)
4. joulukuuta 2018: Yhteydenpito satelliittiin alkoi Suomi 100 -satelliittihanketta edelsivät Aalto-1 ja Aalto-2 -satelliitit, jotka laukaistiin jo keväällä ja kesällä 2017 avaruuteen.
3. joulukuuta 2022: Satelliitti toimii edelleen avaruudessa

Suomi 100 -satelliittihankkeen ympärille muodostetettiin laaja yhteistyöverkosto, jota vetää professori Esa Kallio Aalto-yliopistosta. Hän toimii myös satelliitin tiedejohtajana. Hankkeen avustavana tieteellisenä vetäjänä (Co-PI) on Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitokselta.

Satelliitti ja sen erikoisvalmisteinen radiomittalaite rakennettiin Aalto-yliopistossa samoissa tiloissa ja samalla asiantuntemuksella kuin aiemmat Aalto-yliopiston satelliitit.

Satelliitti on saanut rahoitusta Valtion Suomi 100 -hankkelta ja Aalto-yliopistolta. Lisäksi Magnus Ehrnroothin säätiö tukee satelliitin tieteellistä tutkimusta.


Yhteystiedot

Prof. Esa Kallio
esa.kallio (at) aalto.fi
Puh. +358 50 420 5857

Seuraa satelliittia

Aalto-yliopisto

  • Aalto-yliopiston logo
    Suomen johtava avaruusteknologiakeskus

    Suomi 100 -satelliitti on opetuksellinen hanke, joka  suunniteltiin, tehtiin ja sitä hallitaan edelleen Espoon Otaniemessä Aalto-yliopistossa.

Suomi 100 -satelliitti

Aalto-yliopisto toteuttaa Suomi 100 -satelliitin yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Projektin ulkopuolisia tukijoita ovat mm. Suomi 100 –hanke ja Magnus Ehrnroothin säätiö.