Suomesta tuli itsenäinen valtio 6. joulukuuta 1917. Valtio syntyi suomalaisten omasta tahdosta ja pitkäjänteisen työn seurauksena. Vaikeista ajoista huolimatta suomalaiset ovat kohta sata vuotta rakentaneet omaa maataan ja päättäneet asioista yhdessä. Nyt suomalaiset vievät maansa uudelle vuosisadalle sisulla ja sydämellä.
Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 oli sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Se antoi mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen. Juhlavuoden teema olikin "Yhdessä", se oli avoin suomalaisille ja Suomen ystäville
Satavuotiaalla on näköala katsoa vuosisata eteenpäin ja taaksepäin sekä seistä tukevasti tässä ajassa. Vuoden ohjelmasisältö syvensi ymmärrystä koko itsenäisyyden ajasta, tarkasteli nyky-Suomea sekä etsi ja luo uutta.
Suomi 100 -satelliitti tuki osaltaan tätä viestiä, vaikka itse satelliitti ei ennättänytkään avaruuteen laukaisuhankaluuksien vuoksi juhlavuoden aikana. Sen sijaan hanketta sekä koko avaruusalaa sekä sen lupauksia esittelevä Avaruusrekka kiersi Suomea syys-lokakuussa 2017 ja vei osaltaan eteenpäin viestiä tulevaisuudesta avaruudessa sekä Suomen tieteellisteknisestä osaamisesta.
Nyt kun satelliitti on edelleen avaruudessa ja toimii hyvin, muistuttaa se meitä vielä juhlavuodesta ja edistää osaltaan suomalaista huippuosaamista.
Hankkeen aloittaja ja vetäjä on professori Esa Kallio Aalto-yliopistosta.
Suomi 100 -satelliitilla on kaksi tärkeää tehtävää: olla innoittajana ja toimia avaruudessa tieteellisiä havaintoja tehden sekä tekniikkaa testaten.
Siksi satelliitti oli näkyvässä roolissa jo sen kehitystyön aikana. Satelliitin suunnittelua, rakentamista, laukaisuvalmistelua, laukaisua, ensimmäistä yhteyttä, operointia ja tieteellisiä tuloksia on seurattu blogissa ja julkisuudessa.
Avaruudessa ollessaan satelliitin pääasiallinen tehtävä on tehdä mittauksia MF/HF-radiotaajuusalueella toimivalla radiotutkimuslaitteella, joka ottaa vastaan maapalloa ympäröivästä varattujen hiukkasten alueesta tulevia radioaaltoja ja näin laite tukee Suomessa tehtävää avaruussään ja revontulten tutkimusta.
Lisätietoja Aalto-yliopiston avaruusradiotutkimuksesta on Aalto-yliopiston nettisivuilla ja koko Aalto-yliopiston satelliittiohjelmasta voi lukea lisää omalla nettisivullaan. Suomi 100 oli järjestyksessä kolmas Aallossa tehty satelliitti.
Suomi 100 -satelliitti on opetuksellinen hanke, joka suunniteltiin, tehtiin ja sitä hallitaan edelleen Espoon Otaniemessä Aalto-yliopistossa.
Aalto-yliopisto toteuttaa Suomi 100 -satelliitin yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Projektin ulkopuolisia tukijoita ovat mm. Suomi 100 –hanke ja Magnus Ehrnroothin säätiö.