Laukaisua on taas lykätty: nyt SpaceX arvioi ajaksi maanantaina 3. joulukuuta

Viivästymiset ovat avaruustoiminnassa tavallisia, mutta Suomi 100 -satelliitti on saanut kokea niitä jo varsin paljon – ja nyt jälleen yhden kerran lisää. Täksi illaksi (Suomen aikaa) suunniteltua laukaisua on lykätty aikaisintaan huomiseen.

Syynä SpaceX -yhtiön mukaan ovat Falcon 9 -kantoraketin toiseen vaiheeseen tehtävät tarkistukset. Nyt siis ensimmäinen, yli viikon myöhästyminen 19. marraskuuta jälkeen johtui ensimmäiseen vaiheeseen tehdyistä tarkistuksista, sitten sää aiheutti viiden päivän myöhästymisen ja nyt toisen vaiheen viilaukset lykkäävät lähtöä vielä ainakin päivällä.

Seuraamme luonnollisesti tilannetta ja tiedotamme heti laukaisuaikaan tulevista varmistuksista tai muutoksista.

Vaikka viivytykset ovat harmillisia, johtuvat ne siitä, että laukaisun halutaan onnistuvan hyvin.

Nyt lähtö oli kuitenkin jo niin lähellä, että eilen lehdistö ja kutsuvieraat pääsivät katsomaan rakettia läheltä. Nettiin onkin lähetetty siitä paljon kauniita kuvia, jotka täydentävät hyvin SpaceX:n virallisia otoksia. Tässä muutamia:

Kuvissa raketin ensimmäinen vaihe on selvästi kärsineen näköinen, mutta mustasta väristä huolimatta se on täysin toimintakuntoinen. Väri johtuu pintaan laskeutumisen aikana tulevasta "kärvennyksestä", joka johtuu niin rakettimoottorien liekeistä kuin ilmakehän kitkakuumennuksesta.

Värin poistaminen on vaikeaa ja turhaa, koska se ei haittaa raketin toimintaan. Väriä voi verrata uunivuokaan tulevaan mustumiseen.