Hyppää Suomi 100 -satelliitin kyytiin!

Suomi 100 -satelliitti kiertää parhaillaan maapalloa ja Otaniemen lennonjohto on viime päivinä ottanut sillä jälleen uusia kuvia, joilla kameralaitteistoa säädetään edelleen. Tarkoituksena on aloittaa varsinaisten havaintojen tekeminen ensi vuoden alussa.

Pimeiden ja pilvisten talvipäivien aikana ei Suomesta ole saatu vielä hyviä kuvia, mutta eräs jännimmistä kuvauskohteista oli Ulko-Hebridit. Skotlannin luoteispuolella olevat saaret ovat paitsi tuttuja Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmista, niin myös sopiva harjoituskohde Suomen kuvaamista varten.

Satelliitti liikkui kuvien ottamisen aikaan pohjoisesta etelään, kuten aina ylittäessään Pohjois-Euroopan päivisin.

Pilvet haittaavat tässäkin hieman näkemistä, mutta yllä olevaan kuvaan on merkitty saarien rajat. Taka-alalla näkyvät (hyvällä mielikuvituksella) myös Skotlanti ja Brittein saaret laajemmin. Kuvassa pohjoinen on ylhäällä.

Tästä eteenpäin satelliitin ottamia kuvia päivitetään erityiselle mittaussivustolle, minne myöhemmin radiotutkimuslaitteen tullessa käyttöön lisätään myös ääniä. Ensimmäinen julkaistu kuva sivulla on tämän videon pohjana ollut panoraamakuva Ulko-Hebrideistä. Koostettu panoraamakuva on kokonaisuudessaan täällä.

Joulun pyhien aikaan uusia kuvia otetaan kuitenkin varsin vähän ja satelliitin operointi on minimissään, koska joulukuun alusta alkaen lähes ympäri vuorokauden työskennellyt tiimi ottaa hieman kevyemmin ja varautuu alkuvuoden rutiinihavaintojen alkuun.