Suomi 100 -satelliitti esillä perjantaina Avaruusrekassa Otaniemessä

Seuraava suomalainen satelliitti, juhlavuoden tunnusta nimessään kantava Suomi 100 -satelliitti on valmistumassa ja se esitellään perjantaina 15.9. klo 10 Otaniemessä Alvarinaukiolla olevassa Avaruusrekassa. Satelliitti on esillä kaikille rekassa kävijöille koko päivän ajan.

Suomi 100 -satelliitti on jo kolmas Aalto-yliopiston satelliitti, ja se on tarkoitus laukaista avaruuteen joulukuussa. Pieni nanosatelliitti tulee tekemään avaruussäähän sekä niiden kautta revontuliin liittyviä havaintoja kiertoradalta ja se tulee kuvaamaan maapalloa sekä erityisesti Suomea kamerallaan.

Tämä on ainoa kerta, kun satelliitti on esillä. Vielä syyskuun aikana se kuljetetaan jo eteenpäin laukaisuvälittäjälle, joka siirtää sen pian laukaisupaikalle kantorakettiin asennettavaksi.

Satelliitti esitellään perjantaina ensimmäistä päivää avoinna olevassa Suomi 100 -satelliitin avaruusrekassa, joka tekee syys-lokakuussa laajan kiertueen ympäri Suomen – tosin ilman oikeaa satelliittia. Mukana on satelliitin mallikappale, ja lisäksi kyydissä ovat täysikokoiset mallit kaikista Suomessa tehdyistä ja tekeillä olevista satelliiteista.

Suomi 100 -satelliitin sekä sen tekemän tutkimuksen lisäksi Avaruusrekka esitteleekin kovassa nousussa olevaa suomalaista piensatelliittiosaamista, avaruutta ja avaruuslentämistä laajemmin.

Rekkaan rakennetussa puhdastilassa myös tehdään satelliittia: yleisö pääsee näkemään konkreettisesti millainen on nykyaikainen nanosatelliitti ja muutamat kävijät voivat myös tehdä sitä itse teekkareiden opastuksella. Satelliitti rakentuu kaupunki kaupungilta ja lopulta koossa oleva – toivottavasti hyvin toimiva – satelliitti lähetetään käymään stratosfäärissä.

Valtioneuvoston Suomi 100 -hanke tukee satelliittia ja avaruusrekkaa. Aalto-yliopiston kumppanina satelliittihankkeessa on Ilmatieteen laitos. Avaruusrekan kiertueella mukana ovat Ursa, Espoon kaupunki ja Euroopan avaruusjärjestön opetusverkosto ESERO. Avaruusrekassa oleva näyttely on kiertueen jälkeen esillä näyttelykeskus WeeGeessä marraskuusta 2017 huhtikuuhun 2018.

* Alvarinaukio on Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen (kirjaston) ja Otaniemen ostoskeskuksen välissä oleva aukio. Avaruusrekka ja Espoon kaupungin robottityöpajakontti näkyvät hyvin aukiolta Otaniementielle.