Suomi 100 -satelliitti sai lapsen

Edelleen laukaisupäivänsä vahvistamista Aalto-yliopiston puhdastilassa odottava Suomi 100 -satelliitti on poikinut: KitSat saa nyt virallisesti päivänvalon!

Viime syksynä ympäri Suomea kiertäneen Avaruusrekan kyydissä oli pieni puhdastila, missä yleisö pääsi jokaisella pysähdyspaikalla tekemään pientä satelliittia. Rekkasatelliitti, kuten sitä kutsuttiin, oli täysin toiminnallinen satelliitti, joka oli tehty hieman avaruuskelpoisia osia edullisimmista osista sekä Aalto-yliopiston satelliittilaboratoriossa olleista oikeiden avaruuslaitteiden varakappaleista.

Se valmistui kiertueen kuluessa ja lähetettiin viime marraskuussa käymään stratosfäärissä – mutta valitettavasti lentonsa päätteeksi se jäi hukkaan. Se lienee edelleen Itä-Suomessa jossain päin maastoa odottamassa noutajaansa, ellei joku ole sitä sieltä jo kerännyt talteen, eikä ole siitä ilmoittanut.

Kiertueen päätyttyä satelliittikonseptia on kehitetty edelleen ja yksinkertaistettu vielä enemmän. Siitä tehtiin opetuskäyttöön suunniteltu täysin toiminnallinen satelliitti, Aalto KitSat. Satelliitin rakennussarja tulee Suomi 100 -satelliitin lähetyksen aikaan (kun se viimein tapahtuu) vapaasi kaikkien ladattavaksi nettiin näille sivuille, mutta satelliitteja on valmistettu myös muutamia valmiiksi saakka.

Mukaan hackathloniin – ja toivottavasti ISS-avaruusasemalle!

Yksi näistä on hyväksytty mukaan elokuun lopussa Helsingissä pidettävään World Challenge Finland -hackathloniin. Tavoitteena on yhdistää KitSat ja Turun yliopistossa kehitetty säteilymittari, ja koettaa saada sille paikka avaruusmatkalle. Voittajahanke saa nimittäin palkinnoksi Space Nationin sponsoroiman matkan Kansainväliselle avaruusasemalle siellä olevaan NanoRacks -tutkimuslaitteeseen. Siihen voidaan asentaa kuution muotoisia, juuri KitSatin kokoisia tutkimuslaitteita – ja KitSat yhdessä säteilymonitorin kanssa on juuri sellainen.

Laite pystyisi tuottamaan myös tieteellisesti täysipainoista tietoa, sillä sama säteilymittari RADMON kiertää parhaillaan maapalloa Aalto-1 -satelliitissa. KitSatiin liitettävä laite on mittarin kaksoiskappale, joten se voisi jatkaa ja täydentää nyt avaruudessa tehtäviä mittauksia. Lisäksi se tuottaisi uudenlaista tietoa avaruusaseman säteily-ympäristöstä, millä on suuri vaikutus avaruuslentäjien terveyteen.

Ennen mahdollista matkaa KitSatia tullaan käyttämään jo muun muassa Heurekassa, missä koululaisryhmät voivat harjoitella sen avulla oikean avaruuslaitteen käyttöä.

Satelliitin ja siihen kuuluvan yksinkertaisen tietokoneeseen kiinnitetyn maa-aseman avulla voidaan harjoitella ja simuloida satelliitin operointia, sellaisen testaamista ja tehdä jopa yksinkertaisia tutkimuslentoja esimerkiksi ilmapalloilla korkeuksiin. Mukana satelliitissa on kamera sekä sensoreita, jotka voivat mitata myös ilmanpainetta ja ilman laatua – asioita, joita avaruuden tyhjyydessä ei kannata mitata, mutta täällä ilmakehässä ovat varsin kiinnostavia.

Aalto KitSat on suunniteltu myös helposti muokattavaksi ja sen sisällä on pieni vapaa tila, mihin voidaan asentaa lisälaitteita haluttaessa.

Aalto KitSat on siis vähän kuin kansanmalli Suomi 100 -satelliitista. Se on Suomi 100 -juhlavuoden eräs konkreettisista tuloksista, jotka jatkavat Suomen hyödyttämistä myös tulevaisuudessa!

Rekkasatelliitti tekeillä (ja jo melkein valmiina) avaruusrekan puhdastilassa Salon pysäkillä 13. lokakuuta 2017

Suomi 100 -satelliitti odottaa edelleen

Aito, oikea avaruuteen lähetettävä Suomi 100 -satelliitti on edelleen odotustilassa. Elokuun alkuun suunniteltu vienti Hollannissa sijaitsevalle laukaisuvälittäjälle on siirtynyt eteenpäin, koska syyskuun loppuun vielä jokin aika sitten kaavailtu Falcon 9 -kantoraketin lento on siirtymässä eteenpäin.

Lennolla on mukana näillä näkymin 74 satelliittia, eikä niistä kaikki ole yhtä onnellisessa asemassa kuin Suomi 100 -satelliitti – niitä valmistellaan vielä lentoa varten. Kyseisellä lennolla käytetään myös uudenlaista satelliittien irrotuslaitteistoa, ja sen varmistusten tekeminen vie nähtävästi hieman odotettua enemmän aikaa.

Kunhan satelliitti lähtee eteenpäin ja laukaisuvalmistelut käynnistyvät uudelleen, kerromme siitä heti sosiaalisessa mediassa sekä tällä sivulla.