Huppupäät ovat nyt iloisia – satelliitti oli tänään kriittisessä testissä

Tänään perjantaina Suomi 100 -satelliitti oli rajussa testissä: sitä täristettiin rajummin kuin laukaisun aikaan kantoraketti tulee sitä kurittamaan. Alustavasti kaikki näyttää sujuneen oikein hyvin, mutta tarkempi tieto tästä saadaan vasta kun satelliittia ja mittaustietoja käydään läpi.

Satelliittirunkoa ja erikoisvalmisteista radiotutkimuslaitetta on tärinätestattu erikseen jo aikaisemminkin, mutta nyt laitteessa oli koko avaruuteen lähtevä satelliitti.

Satelliitti testattavana suojamuovin sisällä.

Satelliittia on tällä viikolla muutenkin testailtu: esimerkiksi sen kameralla otettiin otsikkokuvana oleva otos. Tiimiläisten ilmeet kertovat myös sen, että tällä hetkellä kaikki näyttää sujuvan oikein hyvin.

Ainoan pienen särön kokonaiskuvaan tuo uutinen Intiasta, sillä eilen torstaina PSLV-kantoraketille tapahtui laukaisuonnettomuus. Raketti on sama, jolla Suomi 100 -satelliittikin on tarkoitus lähettää avaruuteen joulukuussa. Raketti vei satelliittinsa hyvin avaruuteen, mutta nähtävästi raketin nokkakartio ei avautunut suunnitellusti laukaisun aikana, joten satelliitti irtosi raketista nokkakartion sisällä ja rikkoontui törmätessään kartioon. Samalla se jäi jumiin nokkakartion sisälle ja putoaa raketin ylimmän vaiheen mukana pian takaisin Maahan.

Toistaiseksi ei ole tiedossa miten tämä vaikuttaa tuleviin laukaisuihin, mutta syy näyttää olevan jo nyt varsin hyvin tiedossa ja aikaa joulukuuhun on vielä kuukausia. Intialaiset ovat aiemminkin selvittäneet ongelmat nopeasti ja jatkaneet lentoja pian. Kokonaisuudessaan PSLV:n tilastot näyttävät kuitenkin hyvältä, sillä 41 laukaisusta tätä ennen vain yksi on epäonnistunut.