Suomi 100 -satelliitin viimeiset testit suoritettu – satelliitti on laukaisuvalmis

Näillä näkymin seuraava suomalainen satelliitti avaruudessa on Aalto-yliopistossa tehtävä Suomi 100 -satelliitti. Sen kokoonpano alkoi kesän alussa ja eteni nopeasti siten, että satelliitin tärkeät testaukset aloitettiin elokuussa.

Nyt kaikki viimeisetkin testit on tehty ja satelliitin on todistetusti kelpaava lähtemään avaruuteen. Näillä näkymin laukaisu tapahtuu Intiasta PSLV-kantoraketilla joulukuussa ja satelliitti toimitetaan eteenpäin Alankomaissa sijaitsevalle laukaisuvälittäjälle marraskuussa.

Suomi 100 -satelliitti on noin reilun kilogramman massainen nanosatelliitti, jonka avulla testataan uutta teknologiaa, ja sen tarkoituksena on tuottaa mielenkiintoista kuvamateriaalia maapallosta – sekä ennen kaikkea Suomesta.

Satelliitissa on hyötykuormana kaksi havaintolaitetta: MF/HF -taajuudella toimiva radioinstrumentti sekä näkyvän valon alueella toimiva kamera. Hankkeen päävastuuorganisaatio on Aalto-yliopisto kumppaninaan Ilmatieteen laitos, joka osallistuu satelliitin tietokoneohjelmiston ja instrumenttien valmistukseen sekä tieteelliseen tutkimusohjelmaan.

Satelliitti tekee havaintoja, joiden tavoitteena on selvittää maapallon lähiavaruudessa olevien sähköisesti varattujen hiukkasten sijaintia ja käyttäytymistä. Satelliitin erikoisvalmisteinen radiovastaanotin tarkkailee radiosignaalien kulkua sähköisesti varattuja hiukkasia sisältävien alueiden läpi. Havainnoista saadaan lisätietoa muun muassa avaruussäästä, avaruusmyrskyistä ja siten myös revontulien syntyyn vaikuttavista ilmiöistä. Radiovastaanottimen herätesignaalina käytetään myös EISCAT-tutkan kuumennuspulssia sekä ionosondeja.

Suomi 100 -satelliitti ottaa kamerallaan avaruudesta käsin kuvia Suomen alueesta sekä yleisesti maapallosta. Kameran kuvat auttavat myös tulkitsemaan radioinstrumentin havaintoja. Lisäksi satelliitin avaruudesta havaitsemien revontulia verrataan Ilmatieteen laitoksen MIRACLE -revontulikameraverkon ja IMAGE-magnetometriverkon havaintoihin.

Suomi 100 -satelliitin kaltaisia edullisia satelliittilaitteita, joita voidaan toteuttaa nopealla kehitysaikataululla, käytetään paljon tutkimukseen ja tekniikan testaamiseen.

Syys-lokakuussa Suomea kiersi Avaruusrekka, jonka teemana oli Suomi 100 -satelliitti. Matkalla oli mukana myös satelliitin aidon näköinen kaksoiskappale, mutta kahtena päivänä esille tuotiin myös oikea Suomi 100 -satelliitti; otsikkokuvassa satelliitti on kuvattuna rekassa, missä sitä esiteltiin suojaavan pleksilaatikon sisälle laitettuna.