Avaruusrekan oma "satelliitti" valmistuu

Varsinainen, avaruuteen lähetettävä Suomi 100 -satelliitti valmistautuu parhaillaan ensi perjantaina tehtävään rasitustestiin. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, menee satelliitti kaikkine alijärjestelmineen läpi testistä helposti, ja sen jälkeen sen tie avaruuteen alkaa olla avoinna: sitä vielä testataan ja sen jälkeen satelliitti pakataan kuljetusta varten sekä lähetetään kohti laukaisuvälittäjää Hollannissa. Sieltä se kuljetetaan eteenpäin Intiaan, mistä se laukaistaan joulukuussa avaruuteen.

Samalla on valmistumassa myös toinen satelliitti. Syys-lokakuussa Suomea kiertävässä Avaruusrekassa tehdään matkan aikana Suomi 100 -satelliitin kaltainen pieni nanosatelliitti, joka lähetetään lokakuussa käymään stratosfäärissä – siis melkein avaruudessa. Matkansa aikana se toimii kuten se toimisi avaruudessa ja siihen ollaan yhteydessä Aalto-yliopiston satelliittimaa-asemalta.

Tästä "satelliitista" on yllättäen tulossa käytännössä avaruuskelpoinen. Kun aluksi tarkoituksena oli tehdä laite lähinnä samankaltaisesti oikeiden satelliittien kanssa, innostuivat kesän aikana satelliittia puuhanneet Samuli Nyman ja Tessa Nikander tekemään sitä aivan kunnollisten avaruusstandardien mukaisesti. Esimerkiksi kuvassa olevat, satelliittia varten erityisesti teetetyt piirilevyt voitaisiin hyvin lähettää avaruuteen.

Kunhan satelliitti on saatu valmiiksi, se laitetaan sopiviin palasiin rekkakiertuetta varten. Joka kiertueen päivä satelliittia tehdään yhden työvaiheen verran rekan sisällä olevassa puhdastilassa, ja lopulta kiertueen päätyttyä satelliitti on valmis.

Jokaisen työvaiheen tekee rekassa yleisön edustaja, eli periaatteessa näin me kaikki pääsemme mukaan tunnelmaan satelliitin tekemisessä! Rakentumista tullaan seuraamaan myös tiiviisti täällä Suomi 100 -satelliitin nettisivulla sekä sosiaalisessa mediassa.

Avaruusrekan kiertueen alku on enää hieman yli kahden viikon päässä: rekka lähtee matkaan 15.9. Otaniemestä ja päättää Ivaloon saakka ylettyvän matkansa Espoon Matinkylään 19. lokakuuta.