Pian voit myös kuunnella Suomi 100 -satelliittia

Suomi 100 -satelliittia kuljettavan lennon laukaisuvalmistelut etenevät nyt jouhevasti kohti marraskuun 19. päivää, jolloin Falcon 9 -kantoraketin on tarkoitus nousta lentoon ja kuljettaa kaikkiaan 64 pientä satelliittia maapalloa kiertämään – mukana pieni ja pippurinen avaruussäätutkijamme.

Pitkä odotus on siis pian ohitse!

Koska Suomi 100 -satelliitti käyttää tietoliikenteeseensä useiden nanosatelliittien tapaan amatööriradiolupaa, tarkoittaa se sitä, että kuka tahansa voi ottaa vastaan satelliitin lähettämää radiosignaalia. Radioamatööriliikenteen säännösten mukaisesti ilmoitammekin julkisesti kuinka satelliittia voi kuunnella ja miten sen ns. majakan telemetriatietoja voi avata.

Satelliitti lähettää tätä majakkasignaaliaan 60 sekunnin välein, ja se sisältää perustietoja satelliitin toiminnasta.

Vastaanottamiseen tarvitaan radiovastaanotin, joka toimii 437,775 MHz:n taajuudella, sekä tämän taajuuden vastaanottoon sopiva suunta-antenni. Sen, milloin satelliitti tulee horisontin yläpuolelle ja missäpäin taivasta se kulkee, voi selvittää muun muassa täältä Suomi 100 -satelliitin nettisivulta, kunhan satelliitti on avaruudessa ja sen tarkka rata on tiedossa.

Kansainvälisiin satelliittilistauksiin Suomi 100 -satelliitti tulee nimellä SUOMI100. Tämän avulla satelliitin koko ajan hieman muuttuvat, ajantasaiset ratatiedot (TLE) on myös helppo löytää netistä (mm. täältä).

Tarkemmat tiedot satelliitin tietoliikenteestä on omalla sivullaan.

Kunhan satelliitti on avaruudessa, otamme mielellämme vastaan raportteja siitä milloin ja miten satelliitin signaali on saatu kuuluviin!

Itse satelliitti tulee joka tapauksessa kuuntelemaan ionosfääriä ja Maan pinnalta tulevia radiolähetyksiä, ja niitä julkaistaan mittaustietosivulla.