Käyrä näyttää miten Suomi 100 -satelliittia tehtiin

Yllä olevassa kuvassa on Suomi 100 -satelliitti Aalto-yliopiston puhdastilassa odottamassa laukaisuaan. Kuva on otettu viime helmikuussa, jolloin satelliittia valmisteltiin mahdollisesti keväällä tapahtuvaa laukaisua varten. Se ei kuitenkaan toteutunut, vaan odotus jatkui – ja on jatkunut aina tähän saakka, kun nyt satelliitti on jo rakettiin asennettuna, mutta nyt tämän Falcon 9 -kantoraketin laukaisua on lykätty ja lykätty.

Tällä hetkellä odotamme SpaceX -yhtiöstä tietoa siitä, milloin laukaisu voisi tapahtua. Sen piti tapahtua jo viime maanantaina, mutta jo viikonloppuna SpaceX ilmoitti lähdön lykkääntyvän rakettiin tehtävien tarkistusten vuoksi. Yhdysvalloissa vietetään nyt torstaina kiitospäivää, mikä vaikuttaa hieman laukaisuvalmisteluihin.

Joka tapauksessa nyt Suomi 100 -satelliittitiimi ei voi tehdä asialle mitään.

Alla oleva käyrä näyttää sen sijaan sen, mitä tiimi on tehnyt projektin kuluessa. Satelliittia on rakennettu, testattu, valmisteltu ja muuten vain huollettu puhdastilassa, mihin mennessä laitetaan päälle erityiset vaatteet ja minne menoja kontrolloidaan. Niinpä puhdastilakäynnit on kaikki kirjattu ylös, ja kun nämä tiedot piirretään käyrän muotoon, saadaan varsin konkreettinen kuvaus siitä, miten hanke on edennyt.

Tarkkaan ottaen käyrä näyttää päivittäin puhdastilassa vietetyn ajan tunteina; harmaa näyttää suoran päivittäisen ajan ja punaisella on piirretty seitsemän päivän liukuva keskiarvo. Se osoittaa selvemmin sen, miten välillä on ollut selvästi aktiivisempia vaiheita, jotka yleensä ovat tarkoittaneet sitä, että alustavan arvion mukaan luovutus eteenpäin olisi ollut edessä pikimmiten ja siksi satelliittia alettiin aktiivisemmin valmistella laukaisua varten.

Tätä on siis tehty useampaankin otteeseen, joskin vasta kolmas "huippu" punaisessa käyrässä on ensimmäinen toimitusta varten tehty tiivis työrupeama. Silloin oletettiin, että matkaan päästäisiin jo marraskuussa 2017. Toinen tiivis vaihe oli tämän vuoden alussa, jolloin laukaisuajaksi odotettiin kevättä.

Kiinnostavaa on huomata myös se, että satelliitin kokoonpano (osia ja rakennetta oli tehty erikseen jo vuoden 2016 lopusta lähtien) alkoi listan mukaan 10. heinäkuuta 2017 ja viimeinen satelliitin käsittelyyn liittyvä merkintä on tehty 10. syyskuuta 2018. Eteenpäin Hollantiin satelliitti lähti 11. syyskuuta ja se asennettiin laukaisusovittimeen laukaisuvälittäjän tiloissa Delftissä 12.9.2018.

Tiedot kasasi ja käyrän piirsi Petri Koskimaa.