Suomi 100 -satelliitin kuulumisia: odotteluaika käytetään hyödyksi

Intialaisen PSLV-kantoraketin elokuisen onnettomuuden seuraukset näkyvät nyt hyvin konkreettisesti: sen laukaisuohjelma on kuukausia myöhässä ja myös raketin seuraava lento, PSLV C40, mihin Suomi 100 -satelliitti oli saamassa vielä jokin aika sitten siirron, on lykkääntymässä tammikuulle.

Näillä näkymin Suomi 100 -satelliitin lento C41 päässee matkaan maaliskuussa.

Suomi 100 -satelliitti kokee siis Aalto-1:n kohtalon, eli vaikka satelliitti on valmiina, lykkääntyy laukaisu raketin vaikeuksien vuoksi. Näillä näkymin ei luvassa ole kuitenkaan niin pitkää odotusta, sillä Suomi 100 päässee matkaan vielä alkuvuodesta 2018.

Kuten aina tällaisissa tapauksissa, on odottaminen ikävää, mutta satelliitin menettäminen laukaisuonnettomuuden vuoksi on vielä harmillisempaa. Siksi on hyvä, että tapahtuneet ongelmat käydään hyvin läpi ja lennot tehdään vain lentokelpoisiksi katsotuilla kantoraketeilla. Tilastojen mukaan PSLV on yhä edelleen hyvin luotettava raketti ja on hyvin todennäköistä, että intialaiset pystyvät jatkamaan samalla, hyvin varmalla linjalla.

Tämä odotteluaika käytetään Otaniemessä hyväksi. Satelliitille ollaan tekemässä lisätestejä, jotka auttavat paitsi varmistamaan satelliitin mahdollisimman hyvän toiminnan avaruudessa, niin myös voivat olla hyödyllisiä muillekin vastaaville nanosatelliiteille.

Alla olevalla videolla Juha-Matti Lukkari kertoo tarkemmin testeistä ja yleensä siitä, mitä satelliitille ollaan tekemässä näinä aikoina. Video on kuvattu viime viikon maanantaina.