Satelliitiin on saatu yhteys ja se on hallinnassa

Eilen illalla Suomen aikaa avaruuteen laukaistuun Suomi 100 –satelliittiin on saatu yhteys tänään aamulla.

Satelliitti vapautettiin avaruuteen maanantain ja tiistain välisenä yönä noin klo 1 ja pian sen jälkeen se avasi antenninsa, alkoi ladata akkujaan aurinkopaneeleista tulevalla sähköllä ja lähettää radiollaan ns. majakkasignaalia.

Tämä merkkisignaali otettiin vastaan tiistaina aamulla klo 9.17 Espoossa Aalto-yliopistossa olevalla maa-asemalla, kun satelliitti tuli radallaan ensimmäisen kerran kuuluviin.

”Meillä on toimintakykyinen satelliitti avaruudessa”, iloitsee hanketta Aalto-yliopistossa vetävä professori Esa Kallio.

”Koko tiimi on nyt erittäin motivoitunut, kun pitkän odottelun jälkeen pääsemme viimein käyttämään satelliittia.”

”Erityisen miellyttävää tämä on siksi, että voimme nyt nähdä samalla satelliittien seurantakuvaruudulla komentokeskuksessamme kaksi satelliittia yliopistostamme, edelleen toimintakykyisen Aalto-1:n sekä nyt Suomi 100 –satelliitin. Lisäksi kartalla vilahtaa naapurissamme tehty Hello World.”

Satelliitti vastaa radiokutsuihin

Satelliittiin voidaan olla yhteydessä vain silloin, kun se on näkyvissä horisontin yläpuolella. Radallaan se tulee muutaman kerran päivässä Suomen päälle, jolloin siihen voidaan olla yhteydessä noin 10 minuutin ajan.

Tyypillisesti sopivia ”ylilentoja” tapahtuu kaksi tai kolme peräjälkeen, joiden välissä satelliitti tekee yhden kerroksen maapallon ympäri (ja se kestää noin 1,5 tuntia).

Suomi 100 –satelliitin nettisivulla on kartta, missä näkee satelliitin sijainnin – sekä sen, milloin siihen voidaan olla yhteydessä Otaniemestä.

Aamun ensimmäisellä ylilennolla kuunneltiin Suomi 100 –satelliitin majakkasignaalia, jotta saatiin varmuus sille, että se on toiminnassa. Seuraavalla ylilennolla sille lähetettiin signaali, mihin satelliitti vastasi. Näin siihen on nyt saatu molemminpuolinen yhteys, joten satelliitin systeemien tarkistus ja sen valmistaminen havaintojen tekoon voidaan aloittaa. Tämän oletetaan kestävän vähintään muutaman päivän ajan.

Seuraavassa vaiheessa satelliitin havaintolaitteet, eli avaruussäätä tutkiva mittalaite sekä kamera otetaan käyttöön.

Kuvassa on maa-aseman tunnelmia toisen ylilennon aikana.