Aalto-1 on valmis

Suomen ensimmäinen satelliitti, Aalto-1 on valmis lähemään avaruuteen. Sen lentomalli esiteltiin lehdistölle ja yleisölle nyt keskiviikkona Otaniemessä, ja tämän jälkeen satelliitti kuljetetaan lähiviikkoina Hollantiin, missä se asennetaan muiden samalla kyydillä avaruuteen lähtevien nanosatelliittien kanssa samaan laukaisutelineeseen, joka puolestaan viedään sellaisenaan Kaliforniaan Falcon 9 -kantoraketin nokkaan liitettäväksi ennen laukaisua.

Näillä näkymin Aalto-1 pääsee avaruuteen toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa, riippuen Space X -yhtiön aikataulutuksesta. Yhtiö on myöhässä suunnitellusta laukaisutahdistaan viime kesänä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen, ja kaikki viivytykset laukaisuissa heijastuvat myös Aalto-1:n laukaisuun. Hieman liikkumavaraa antaa kuitenkin se, että Aalto-1:n raketti laukaistaan matkaan Kaliforniasta, Vandenbergin lentotukikohdasta, mistä ei lähetetä matkaan Falcon 9 -raketteja tässä välissä; kaikki lähiaikojen Space X:n kantorakettien laukaisut tehdään Floridasta.

Aalto-1 on Suomi 100 -satelliitin kannalta erittäin tärkeä laite, koska koko nyt käynnissä oleva suomalainen aktiviteetti piensatelliittien alalla on lähtöisin Aalto-1 -hankkeesta. Eräs syy satelliitin tekemisen viivästymiseen onkin juuri se, että se on tuottanut jo useita muita hankkeita. Suomi 100 -satelliitti perustuu teknisesti tekeillä olevaan Aalto-2 -satelliittiin, jonka tekemisessä puolestaan on otettu huomioon kaikki Aalto-1:n suunnittelussa ja rakentamisessa saadut opit.

Aalto-1:stä on lisää tietoa ja kuvia sen uusilla nettisivuilla.