Hello World on myös Aalto-yliopiston nanosatelliittityön spin-off

Suomalainen digitaalisia palveluita tuottava yhtiö Reaktor ilmoitti tänään kehittävänsä omaa satelliittiaan, Reaktor Hello World -satelliittia, joka on tarkoitus laukaista avaruuteen ensi vuoden lopulla.

Hello World on hyvin samankaltainen satelliitti kuin Suomi 100 -satelliitti, koska ne perustuvat molemmat Aalto-yliopiston nanosatelliittien kehittämistyöhön, jonka ensimmäisiä, uraa uurtavia satelliitteja ovat Aalto-1 ja Aalto-2.

Reaktor näyttää mallia muille suomalaisille yrityksille ottamalla hyvän etunojan tulevaisuuden avaruustekniikkaan ja sen sovellusten kehittämiseen; Suomella voisi olla paljonkin annettavaa pienimuotoisen, innovatiivisen avaruustekniikan kehittämisessä. Yhtiö haluaakin puskea koko satelliittialaa eteenpäin Suomessa satelliittihankkeellaan.

Siinä missä Aalto-1 ja Aalto-2 ovat tieteellisiä ja teknologiaa testaavia satelliitteja, joiden avulla on koulutettu tekijöitä niin Reaktorin kuin spin-off -yhtiö Iceyen avaruushankkeisiin, on Suomi 100 -satelliitti jo kehittynyt nanosatelliittiosaamisen tuote.

Suomi 100 -satelliitin tarkoituksena on tehdä tieteellistä tutkimusta ja tuottaa uudenlaista virtuaalitodellisuuskokemusta avaruudesta, ja kuten aikaisempien satelliittien kohdalla, on satelliittihankkeella nähtävissä jo nyt mahdollisia kaupallisia ja tieteellisiä jatkosovelluksia.

Aivan yhtä tärkeää Suomi 100 -satelliittihankkeessa on sen tiedotuksellinen ja innostuksellinen osuus. Se on satavuotisjuhlasatelliitti kaikille suomalaisille, ja sen avulla osoitetaan konkreettisesti kuinka avaruus voisi olla uusi suo, mitä tulevaisuuden jussit voivat kuokkia. Uutta Nokiaa etsiessä kannattaa katsoa taivaalle, sillä pienten ja edullisten – suomalaisyhtiöiden tavoitettavissa olevien – avaruussovellusten määrä lisääntyy lähitulevaisuudessa eksponentiaalisesti.

Reaktorin avaus on tästä erinomainen esimerkki.

Koska avaruustoiminnan kannalta maantieteellisellä sijainnilla ei ole merkitystä, vaan olennaisinta on osaaminen ja idearikkaus, kiertää Suomi 100 -satelliittihanke esittelemässä satelliittia, avaruustekniikkaa ja avaruutta niiden sovellus- ja liiketoimintamahdollisuuksia ympäri Suomen kulkevassa näyttelyssä.