"No-go November"

Suomi 100 -satelliitin laukaisun piti tapahtua tänään, mutta sitä päätettiin siirtää eilen tiistaina 28. marraskuuta myöhemmäksi, ainakin joulukuun ensimmäiseen päivään (tulevaan lauantaihin) saakka.

Syynä nyt oli sääennuste, joka lupasi täksi aamuksi kaatosadetta ja liian kovaa tuulta. Kun aamu valkeni motellin ikkunasta, ei ulkona ollut kaatosadetta, mutta harmaata ja sateista kylläkin. Todennäköisesti jo tämä riittäisi laukaisun lykkäämiseen, mutta suurin syy on näkymättömänä korkealla: tuuli puhaltaa siellä aivan liian kovaa.

Säätila Kaliforniassa muuttuu juuri marraskuun aikana kesäisestä talviseksi, ja siksi näihin aikoihin on usein voimakkaita matalapaineita ja myrskyjä. Siksi Vandenbergissä on sanonta "No-go November", eli että marraskuussa usein laukaisuita joutaan lykkäämään. Tänä vuonna kesä on kestänyt paljon normaalia pitempään (mistä suuret metsäpalot lähistöllä olivat yksi osoitus), mutta nähtävästi sanonta pitää paikkansa harmillisesti juuri nyt, kun Suomi 100 .satelliitti pitäisi saada matkaan.

Täällä merenpinnan tasolla tuuli ei ole mitenkään suuri, sillä liput liehuvat laiskasti saloissa, mutta jo parin kilometrin korkeudessa tuulen nopeus on yli 20 m/s, eli 72 km/h. Ja tämä on vasta alkua: yllä oleva kuva näyttää tilanteen 10 kilometrin korkeudessa, missä suihkuvirtauksen nopeus on liki 80 m/s. Siis yli 285 km/h.

Hyvin todennäköisesti raketti pystyisi lentämään tuon tuiverruksen läpi, mutta avaruustoiminnassa tähdätään aina maksimaaliseen turvallisuuteen, joten sitä ei edes yritetä. Lisäksi laukaisun lentotarkkuus olisi todennäköisesti haluttua huonompi, joten on parasta lykätä lentoonlähtöä – niin harmilliselta kuin se tuntuukin ja vaikka siitä aiheutuu monille lisää kustannuksia.

Raketin ja sen kuorman menettäminen harmittaisi vielä enemmän ja se tulisi paljon kalliimmaksi.

Hyvää matkaa, Hello World!

Samaan aikaan Intiassa valmistellaan rakettia lähtöön. Tämä PSLV-raketin lento on myös lykkääntynyt moneen kertaan, mutta nyt lähtölaskentakello on käynnissä ja raketin on tarkoitus noista lentoon huomenna torstaina klo 6.28 aamulla Suomen aikaa.

Kyydissä on myös Otaniemessä tehty satelliitti, Reaktor Space Labin Hello World, jonka kanssa Suomi 100 -satelliitti on käynyt pientä ystävällismielistä kisaa siitä, kumpi ehtii ensin avaruuteen. Kilpailu tosin oli siinä mielessä epäreilu, että kummassakin tapauksessa laukaisuaika oli kiinni muista tekijöistä – tiimit eivät ole voineet tehdä muuta, kuin toimittaa satelliitit pyydettyyn aikaan haluttuun paikkaan eteenpäin laukaisualustoilleen kuljetettavaksi.

Mikäli Suomi 100 -satelliitin laukaisu olisi tehty intialaiskyydillä, olisimme todennäköisesti olleet vuorossa vasta seuraavassa PSLV-raketin laukaisussa.

Toivottavasti Suomi 100 -satelliitti pääsee myös Hello Worldin seuraksi avaruuteen jo parin päivän päästä.