Hyvää joulua kuunnousutunnelmassa

Jouluna 50 vuotta sitten Apollo 8 -alus asettui kiertämään Kuuta. Sen mukana olleet astronautit olivat ensimmäiset ihmiset, jotka poistuivat pienen planeettamme lähistöltä ja näkivät läheltä toisen taivaankappaleen.

Astronauttien tärkein tehtävä oli testata Apollo-alusta ja kuvata Kuun pinnalla olevia paikkoja, joihin myöhemmät lennot voisivat laskeutua. Kenties tärkein lennolla otettu kuva oli kuitenkin kuuluisa "Earthrise", eli Kuun harmaan ja kuolleen pinnan päälle nouseva maapallo. Se on ehdottomasti eräs tärkeimmistä koskaan otetuista valokuvista.

Kuvasta on kerrottu tänään monissa jutuissa ja Nasa otti siitä uuden version Kuuta kiertävällä luotaimellaan; tästä on tehty myös hieno video.

Koska Suomi 100 -satelliitti kiertää maapalloa, emme voi ottaa samanlaista kuvaa, mutta suuntasimme satelliittimme joulukuun 16. päivänä kohti Kuuta.

Kamerassamme on laajakulmalinssi, koska se on suunniteltu Maan päällä olevien laajojen ilmiöiden – ennen kaikkea revontulten – kuvaamiseen. Siksi Kuu näyttää kuvassa pieneltä.

Kuun ja Maan pilvisen horisontin kirkkaudet ovat hyvin erilaisia, joten samaan kuvaan ei kumpiakin saa näkymään hyvinä. Koska kuvasimme nyt Kuuta, niin valotus on säädetty sen mukaan. Siksi maapallo on ylivalottunut, mutta bonuksena ilmakehä näkyy oikein hyvin ohuena, sinisenä kaarena.

Alla on rajattu versio kuvasta. Kuu ja ilmakehä näkyvät siinä hyvin.

Paitsi että kuva on kaunis, se on tiimillemme tärkeä, koska se on osa testejä ja harjoituksia, joilla satelliittia ja kameraa ollaan säädetty ja sitä on opeteltu käyttämään kunnolla.

Etenkin lennonjohdossa kuva mielletään myös hyvin kolmiulotteisesti, sillä kun kuvan ottamista suunniteltiin etukäteen, piti laskea tarkalleen missä Kuu, Aurinko, Maan pinta ja satelliitti olivat; vuodenaika (Maan akselin kaltevuus suhteessa Kuun ratatasoon), Kuun vaihe ja Maan pinnan valaistusolosuhteet vaikuttavat kukin asiaan.

Alkuperäinen Suomi 100 -satelliitin ottama kuunnousukuva on yllä ja sen voi ladata myös täältä.