Video: tällainen on Aalto-yliopiston maa-asema

Suomi 100 -satelliittiin ollaan yhteydessä Aalto-yliopiston kampuksella Espoon Otaniemessä olevalta maa-asemalta. Lähes jokaisella kerralla, kun satelliitti kulkee radallaan Suomen päältä, punatiilisen talon katolla oleva antenni seuraa satelliittia ja sen avulla otetaan vastaan tietoja sekä lähetetään komentoja satelliittiin.

Video näyttää millainen maa-asema on ja miten sieltä ollaan yhteydessä paitsi Suomi 100 -satelliittiin, niin myös sen edeltäjään, Aalto-1:een. Asemaa ja toimia siellä selittää videolla Suomi 100 -satelliittitiimin jäsen Petri Koskimaa.

Ajat ovat hieman muuttuneet vuodesta 1966, kun Oulun yliopiston "tekokuuasemalla" Kiimingin Huttukylässä otettiin vastaan signaaleja Explorer 22 -satelliitista. Sanomalehti Kaleva julkaisi asemasta taannoin jännän kuvan.

Lisää kuvia mittaussivulla

Suomi 100 -satelliitilta saadaan päivittäin alas kuvia ja tietoja. Näistä sopivia otoksia laitetaan mittaussivustolle, minne tällä viikolla on lisätty kahdeksan uutta kuvaa.

Vähitellen, kun satelliitin käyttö muuttuu rutiininomaiseksi, kuvia ja ääniä radiotutkimuslaitteesta laitetaan sivulle säännöllisemmin.