Suomi 100 -satelliitin laukaisua yritetään nyt sunnuntaina 2. joulukuuta

Lopultakin! Suomi 100 –satelliitti on viimein pääsemässä avaruuteen!

Sitä kuljettavan SpaceX -yhtiön Falcon 9 -kantoraketin laukaisua lykättiin ensin teknisten tarkistusten, sitten huonojen sääolosuhteiden takia, mutta nyt laukaisua yritetään sunnuntaina 2. joulukuuta klo 20.32 Suomen aikaa. Raketti vietiin tänään lauantaina laukaisualustalleen ja siitä julkaistiin ensimmäiset kuvat.

Jo vuoden päivät lähtövalmiina odottaneen Suomen juhlavuotissatelliitti oli tarkoitus lähettää avaruuteen jo 19. marraskuuta, mutta SpaceX päätti vain paria päivää aikaisemmin tehdä raketilleen tarkistuksia, joiden jälkeen Falcon 9 –kantoraketti oli valmis lentoon 28. marraskuuta. Edellisenä päivänä kuitenkin laukaisupaikalla Kaliforniassa erityisen pitkään kauniina jatkunut sää alkoi muuttua epävakaaksi, ja lopulta laukaisu jouduttiin peruuttamaan ennen kaikkea yläilmakehässä olleiden erittäin voimakkaiden tuulien vuoksi.

Nyt sää on parantunut ennusteen mukaisesti ja raketti on tarkoitus lähettää avaruuteen 64 pientä satelliittia mukanaan 2. joulukuuta.

Kolmesti käytetty raketti

Falcon 9 –kantoraketin erikoisuus on sen osittainen uudelleenkäytettävyys: raketin lentoon nostava ja suureen nopeuteen kiihdyttävä osa palaa työnsä tehtyään takaisin ja se voidaan kunnostaa uutta käyttöä varten.

Huomenna (toivottavasti) tehtävällä lennolla osaa käytetään jo kolmatta kertaa uudelleen siinä missä aikaisemmin SpaceX on lennättänyt vain kahdesti toimineita osia.

Tämän ei pitäisi olla luotettavuuden kannalta kyseenalaista, vaan päinvastoin: laite on osoittanut jo kaksi kertaa aiemmin toimineensa hyvin.

Tilastollisesti SpaceX –yhtiön Falcon 9 on hyvin luotettava raketti, sillä sellaiset ovat tehneet jo tänä vuonna ennen tätä lentoa 18 onnistunutta laukaisua ja kaikkiaan tämä rakettityyppi on lentänyt 64 kertaa.

Lopullinen päätös laukaisun yrittämisestä tehdään huomenna noin 40 minuuttia ennen lentoonlähtöaikaa, eli hieman ennen kello kahdeksaa illalla Suomen aikaa. Sen jälkeen raketin polttoaine- ja nestehappitankit täytetään ja mikäli sää on suotuisa sekä raketti on teknisesti kunnossa, käynnistetään automaattinen laukaisuohjelmisto 45 sekuntia ennen lähtöaikaa.

Uudelleenkäytettävän rakettiosan on tarkoitus laskeutua merellä olevan lavetin päälle vain noin viisi ja puoli minuuttia lennettyään. Siitä riippumattomasti raketin toinen osa jatkaa toimintaansa ja vie satelliitit avaruuteen.

64 satelliitin kimppakyyti

Falcon 9:n mukana on kaikkiaan 64 piensatelliittia. Suomi 100 –satelliitin lisäksi mukana lennolla on myös Aalto-yliopiston satelliittihankkeesta syntyneen Iceye-yhtiön toinen tutkasatelliitti.

Kyseessä on suurin määrä satelliitteja, joka laukaistaan samalla kertaa avaruuteen Yhdysvalloista.

Satelliitit vapautetaan 575 kilometrin korkeudessa olevalle radalle, joka kulkee lähes maapallon napojen ylitse. Suomi 100 –satelliitin vuoro on noin 4 tuntia ja 30 minuuttia laukaisun jälkeen. Ensimmäistä yhteyttä satelliittiin yritetään maanantaina aamulla.

Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä. Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

Laukaisua voi seurata suorana mm. tällä Suomi 100 –satelliitin nettisivuilla ja SpaceX:n YouTube-sivulla. Videolähetys laukaisupaikalta alkaa noin 15 minuuttia ennen laukaisua.

Lennolla käytettävä Falcon 9:n ensimmäinen vaihe on selvästi tummunut edellisillä lennoillaan, mutta se on testattu ja täysin toimintakuntoinen. Tätä ennen tämä rakettivaihe lensi 11. toukokuuta (Falcon 9:n lento 55, hyötykuormana Bangabandhu-1) ja 7. elokuuta (Falcon 9:n lento 61, hyötykuormana Merah Putih).