Suomi 100 -satelliitin käyttöönotto etenee

Suomi 100 -satelliitti laukaistiin avaruuteen onnistuneesti viime maanantaina 3.12. illalla Suomen aikaa. Siihen saatiin odotetusti yhteys heti tiistaina aamulla ja sen jälkeen satelliittia on hallittu Otaniemessä olevan maa-aseman kautta joka kerta, kun se on kulkenut radallaan siten, että siihen on voitu olla yhteydessä.

Ensimmäiset päivät avaruudessa ovat hyvin kriittisiä satelliitin toiminnan kannalta, koska pitkään jatkuneen odotuksen jälkeen se joutui ensin rajuun rakettikyytiin, sitten se singottiin omille teilleen avaruuteen ja sen jälkeen se on joutunut kestämään avaruuden rajuja olosuhteita ja sopeutumaan niihin.

Päinvastoin kuin laboratoriossa, voidaan satelliittia nyt käyttää vain radiolinkin välityksellä enimmillään noin 10 minuuttia kerrallaan kestävien ylilentojen aikana. Siksi satelliitin kaikkia alijärjestelmiä ja mittalaitteita on kytketty päälle varovasti niiden tilaa jatkuvasti tarkkaillen.

Satelliitin toiminnan lisäksi olennaista on ollut löytää maa-asemalla oikeat tavat toimia satelliitin kanssa. Tätä ennen Aalto-yliopiston maa-asemalla on hallittu vain hieman erilaista Aalto-1 -satelliittia, ja vaikka siirtymää kahden satelliitin samanaikaiseen operointiin on valmisteltu, kestää vähän aikaa ennen kuin tästä tulee rutiininomaista.

Tähän mennessä kaikki on sujunut onneksi erittäin hyvin. Suomi 100 -satelliitti vastaa pontevasti viesteihin ja toteuttaa sille annettuja käskyjä. Sen kameralaitteistoa on pystytty myös käyttämään jo sillä otettuja ensimmäisiä testikuvia on jo otettu vastaan.

Kameran testaus on aloitettu lähettämällä satelliitista varsinaisista kuvista tehtyjä matalaresoluutioisia pikkukuvia, pienikokoisia versioita, joita voidaan lähettää alas huomattavasti enemmän kuin lopullisia korkean resoluution kuvia.

Näin pikkukuvien lähettäminen nopeuttaa testausta ja kameran säätöjen saamista oikeiksi varsinaisten kuvien lähettämiseen verrattuna.

Pikkukuvat ovat osoittavat kameran toimivan suunnitellusti. Kunhan kameran asetukset saadaan kohdalleen, aletaan satelliitista lähettää Maahan haluttuja korkean resoluution kuvia.

Viimeisimmässä pikkukuvassa on osa pilvien peittämää Suomea kuvattuna avaruudesta tänään itsenäisyyspäivänä klo 12.45. Kuvan ottohetkellä satelliitti oli Lofoottien luona Norjan luoteispuolella Jäämeren päällä.

Vaikka pikkukuva on vielä hieman suttuisa, niin on se Suomi 100 -satelliitin vaatimaton lahja 101 vuotta täyttävälle Suomelle!