Vitruaalitodellisuutta kaikille – Suomi 100 -satelliitin VR-ohjelmisto julkistettu

Suomi 100 -satelliittihankkeen eräs sivujuonne on ollut virtuaalitodellisuusohjelmisto, jonka avulla tutkijat voivat visualisoida maapallon lähiavaruutta ja ikään kuin katsella sitä samaan tapaan kuin olisivat satelliitin mukana.

Ohjelmisto voi näyttää näkyvien kohteiden (maapallo, Aurinko, Kuu, tähdet ja revontulet) lisäisi myös normaalisti silmin näkymättömiä sähkömagneettisia ilmiöitä, mikä tekee siitä kiinnostavan myös tutkimuksen kannalta.

Virtuaalitodellisuus näyttää avaruussään Aurinkokunnan kohteiden ympärillä ja nämä ympäristöt on mallinnettu Aalto-yliopiston avaruustutkimusta varten kehitetyillä tietokonesimulaatioilla.

Ohjelmistossa olevilla malleilla on tutkittu mm. ESA:n Rosetta-luotaimen mittauksia komeetta Churymov-Gerashimenkolta ja Venus Express -luotaimen mittauksia Venuksesta. Merkurius-mallilla tullaan analysoimaan ESA:n BepiColombo-luotaimen mittauksia.

Kaiken lisäksi VR-ohjelmisto on erittäin hauska tapa lähteä "turistimatkalle" avaruuteen!

Siksi ohjelmisto on nyt julkaistu ja jokainen voi ladata sen koneelleen: osoite on space.aalto.fi/software.

Toimiakseen ohjelmisto vaatii Windows 10 -käyttöjärjestelmää käyttävän (varsin tehokkaan) tietokoneen ja VR-lasit.

"Asennus on yksinkertaista", sanoo ohjelmiston kehittänyt Markku Alho. "Latauskansiosta löytyvä zip-tiedosto pitää purkaa ja ajaa siellä oleva AVP.exe, jolloin ohjelma käynnistyy."

Ohjelmaa ajetaan käsiohjaimella, jolla voi manuaalisesti liikutella itseään vapaasti avaruudessa tai käyttää käyttäjän edessä leijuvaa valikkoa (”dashboardia”).

Toisesta käsiohjaimesta löytyvät ohjeet ohjaimen näppäimille. Valikkoa käsiohjaimella osoittamalla löytyy laserosoitin, jonka kanssa voi valita matkakohteita ja visualisointeja.

Ohjelmistossa on muutamia "salaisuuksia", jotka Markku haluaa nostaa esiin: "Merkurius-napin ja sen vieressä olevien numeroiden takaa löytyy korkean resoluution hybridiplasmasimulaatio, jossa löytyy rakenteita eri mittakaavoissa. Se on kenties simulaation hienoin kohde."

"Kauempana Auringosta voi käydä katsomassa Rosetta-luotainta ja Philae-laskeutujaa komeetan pinnalla: komeetan viimeiset kaksi pistettä vievät suoraan perille, mutta Rosettan voi koittaa löytää komeetan päiväpuolelta myös itse!"

Virtuaalitodellisuusohjelmiston aiempi versio oli mukana Suomea vuonna 2017 kiertäneessä Avaruusrekassa, minkä lisäksi sen jatkoversioita on esitelty muun muassa Tiedekulmassa, Fysiikan päivillä Helsingissä sekä Göttingenissä aurinkokuntatutkimuksen Max Planck -instituutissa."

Markku toteaa, että tulevaisuudessa ohjelmistosta tehdään myös versio, jota voi käyttää myös ilman VR-laseja.

Alla olevalla videolla Markku kertoo virtuaalitodellisuusohjelmistosta enemmän.