Suomi 100 -satelliitin videolähtölaskenta: T – 1 päivää ja uusi viivytys

Falcon 9 -kantoraketin tarkistuksen on tehty ja sen rakettimoottoreilla on suoritettu jo koepoltto, on se periaatteessa valmis lähtemään lentoon suunnitellusti huomenna 28. marraskuuta, paitsi että nyt peliin puuttuu uusi tekijä: sää.

Vaikka koko odotusajan on Kaliforniassa laukaisupaikalla ollut mukava sää, muuttuu se tietysti juuri nyt sateiseksi, pilviseksi ja tuuliseksi. Olosuhteet ovat ennusteen mukaan keskiviikkona aamulla paikallista aikaa niin huonot, että rakettia ei voida laukaista.

Siksi laukaisuyritystä on päätetty jälleen siirtää. Nyt tavoitteena on saada Suomi 100 -satelliitti ja 63 muuta pientä satelliittia taivaalle aikaisintaan 1. joulukuuta, joskin virallisesti uutta päivämäärää ei ole vielä julkistettu.


Satelliitit ovat edelleen kunnossa ja valmiina matkaan. Viime aikoina SpaceX:n laukaisut ovat olleet varsin hyvin ajoissa, joten tämä lento on kaikkine viivytyksineen poikkeus.

Suomi 100 -satelliitin kannalta muutaman päivän myöhästyminen lisää kaikkien jo edeltäneiden viivytysten jälkeen ei merkitse muuta kuin turhautumista tiimille, joka haluaisi saada satelliitin jo toimimaan taivaalle. Kaikkien kannalta on kuitenkin tärkeää, että Falcon 9 lähetetään lentoon vain silloin, kun raketti on kunnossa ja sää on määräysten mukainen.