Suomi 100 hyppää tänään stratosfääriin

Suomi 100 -satelliitti on tänään mukana Porissa SuomiAreenalla. Hanketta ja siihen liittyvää Avaruusrekan kiertuetta esitellään Aika-lavalla noin klo 10.57 ja 14.57 osana erilaisten Suomi 100 -hankkeiden kirjoa.

Esitysten jälkeen noin klo 16 satelliitti ottaa ensimmäisen hyppäyksensä kohti kiertorataa, sillä satelliitin puusta tehty mallikappale lähetetään heliumpallon avulla noin 30 kilometrin korkeuteen. Stratosfäärissä olosuhteet ovat jo hyvin avaruudelliset, eli taivas on lähes musta ja Aurinko paahtaa voimakkaalla ultraviolettisäteilyllä. Onkin kiinnostavaa nähdä, miten koivusta tehty mallikappale kestää lentoa!

Oikea satelliitti ei suinkaan ole tehty puusta, vaan se on koeteltua, luotettavaa avaruustekniikkaa.

Matkassa on mukana kamera, jonka kuvia toivottavasti saadaan illan kuluessa jo katsottavaksi. "Satelliitti" nousee pallon varassa noin tunnin verran ylöspäin, kunnes pallo räjähtää ja "satelliitti" putoaa laskuvarjon varassa alas. Putoamispaikkaa ei voi määrätä ennalta, mutta mukana oleva GPS-paikannin lähettää sijaintitietoja, joiden perusteella se voidaan käydä noutamassa maastosta. Sen jälkeen kuvat saadaan ihasteltavaksi ja niitä julkaistaan myös tällä sivulla.

Pallon alla on myös pieni kamera, joka välittää ainakin lennon ensi vaiheet suorana lähetyksenä Suomi100 -satelliitin Facebook-sivuilla. Lähetys alkaa noin klo 16.

Tästä iltapäivästä alkaen Suomi100 -satelliitti on siis ehdottomasti korkeimmalle noussut Suomen satavuotisjuhlahanke!