Suomi 100 -satelliitin kokoonpano alkaa

Monille heinäkuu on loma-aikaa, mutta Suomi 100 -satelliittia tekevälle tiimille Aalto-yliopistossa tämä kesä tarkoittaa työtä: satelliitin kokoonpano alkaa tällä viikolla.

Kuten kaikki avaruusalalla, tehdään satelliitti rauhallisesti. Laukaisun jälkeen satelliittia ei voi enää korjata, joten se täytyy saada varmasti toimintakuntoon ennen lähtöä avaruuteen – se tarkoittaa sitä, että joka vaihe testataan ja eri osien toiminta varmistetaan moneen kertaan.

Suomi 100 -satelliitin tapauksessa on luvassa vielä ylimääräistä testaamista, sillä siihen tulee varta vasten tehty radiotutkimuslaite ja sen rakennuksessa käytetään uudenlaista 3D-tulostettua materiaalia. Näitä testattiin viime viikolla VTT:n täristimellä, joka jäljitteli kantoraketin nokassa laukaisun aikana olevaa voimakasta värinää. Varmuuden varalta tärinää laitettiin koelaitteeseen hieman enemmän kuin oikeasti se joutuu kokemaan, jotta sen toiminnasta sekä kestävyydestä voidaan olla varmoja.

Avaruudessa ei tärinää ole, mutta siellä rasitteina ovat ennen kaikkea suuret lämpötilaerot, jotka voivat rikkoa materiaaleja sekä elektroniikan osia. Lämpötilakestävyyttä testataan myöhemmin pienessä kammiossa, jonka sisällä voidaan jäljitellä avaruuden olosuhteita tarkasti aina ilmattomuutta myöten.

Tarkalleen ottaen viime viikon tärinätestissä oli vain kaksi pientä radiolaitteistoa, niiden antennit ja näitä varten tehty 3D-tulostettu kotelo. Nämä oli kiinnitetty alumiinista valmistettuun sovittimeen, jonka yläosa on samanlainen kuin satelliitissa olevat kiinnikkeet ja jonka alaosa oli kiinnitettynä täristimeen.

Myös koko satelliitti tullaan testaamaan elokuussa tällä laitteella. Silloin täristimen päällä on koko valmis Suomi 100 -satelliitti, joka on tuolloin jo lentovalmis. Toivottavasti silloin ei löydy enää mitään korjattavaa! Tai toisaalta: jos korjattavaa löytyy, niin parempi huomata asia vielä satelliitin ollessa Otaniemessä, jolloin vika voidaan vielä korjata.

Itse satelliitin kokoonpano alkaa myös tällä viikolla. Samalla erikoisvalmisteisen radiotutkimuslaitteen sähköistä mallia testataan edelleen ja sen ohjelmistoja kehitetään paremmiksi.

Kun satelliitti alkaa olla sähköisesti toimintakunnossa, sen toimintoja testataan ja siihen ollaan yhteydessä Aalto-yliopiston maa-asemalta. Näin tietoliikenneyhteys voidaan myös testata, ja myös satelliitin komentamista voidaan harjoitella turvallisesti.

Nyt satelliitin valmistuksen viimein alkaessa alamme myös seurata tapahtumia aktiivisemmin täällä nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Edessä on viiden kuukauden kestävä tapahtumaketju, joka kulminoituu satelliitin laukaisuun avaruuteen joulukuussa. Toivottavasti satelliitti toimii sen jälkeen vielä pitkään avaruudessa, jolloin satavuotisjuhlia voidaan viettää vielä pari vuotta varsinaisen juhlavuoden jälkeenkin!