Tee itse Suomi 100 -raketti!

Suomi 100 -juhlavuotta juhlistettiin viime viikon perjantaina Finlandia-talolla, koska aikaa juhlavuoden alkuun on enää 100 päivää. Suomi 100 -satelliitti oli mukana, ja pääsi jopa useampiin TV-uutisiin!

MTV3:n uutisissa laukaisimme myös pienen paperiraketin, joka on osa ensi vuonna toteutettavaa koululaisten avaruusopetuspakettia. Näitä helposti itse tehtäviä raketteja ammutaan ilmaan paineilmalaitteistolla, joka tosin uutisjutussa oli viritetty sisätiloja varten. Tilaisuudessa, missä oli paikalla myös pääministeri, ei ollut suotavaa laukaista raketteja joka puolelle täydellä teholla – parhaimmillaan nämä raketit lentävät yli sadan metrin päähän!

Ennen tilaisuuden alkua yksi raketti lensi Finlandia-talon kattoon, joten tätä ei tohdittu toistaa enää yleisön ollessa paikalla.

Tilaisuudessa mukana olleet paperiset rakettiohjeet menivät kuin kuumille kiville, joten nyt ne voi ladata itselleen myös nettisivuiltamme!

Lataa paperit ja printtaa ne. Tee sen jälkeen ohjeiden mukaan ja näin saat itsellesi kauniin Suomi 100 -raketin. Raketin rungon sisähalkaisijan tulee olla enemmän kuin 20 millimetriä, jotta raketti olisi yhteensopiva paineilmalaukaisulaitteiston kanssa. Helpoiten rungon pyörittäminen käy kaksi senttiä paksun putken kanssa.

Alla on myös video, jolla näytetään miten raketti tehdään:

Jos haluat, niin rakettia voi tuunata esimerkiksi värittämällä tai tekemällä vakaajina toimivat peräsimet hieman vahvemmiksi niiden sisälle pahvia laittamalla. Päähän tulevan painolastin voi kiinnittää teippitupolla tai muulla, joka lisäksi tukkii raketin sisäreiän tehokkaasti. Silloin paineilma lennättää rakettia vielä paremmin.

Voit tulla testaamaan raketin lento-ominaisuuksia Helsingin Observatoriolle lauantaina 8. lokakuuta, kun siellä vietetään kansainvälistä avaruusviikkoa. Paikalla on tulloin kaksi paineilmalaukaisulaitteistoa.


Lataa paperit täältä!