Onnea, Iceye!

Ensimmäinen kaupallinen suomalaissatelliitti Iceye X1 lähetettiin tänään aamulla avaruuteen ja siihen on saatu nyttemmin yhteys. Kyseessä on erinomainen saavutus ja suuri askel eteenpäin koko suomalaiselle avaruusyhteisölle.

Iceye on yhtiö, jonka juuret ovat Aalto-yliopistossa. Satelliitti on myös rakennettu Otaniemessä, vain muutaman sadan metrin päässä paikasta, missä sijaitsee Aalto-yliopiston satelliittilaboratorio.

Iceye-yhtiöllä on valmiina jo toinenkin testisatelliitti, Iceye X2, joka on tarkoitus lähettää taivaalle ensi kesänä Falcon 9 -kantoraketilla. Jatkosuunnitelmat ovat suuria, sillä näiden kahden jälkeen Iceyellä on suunnitelmat tällä hetkellä 16 muun satelliitin lähettämiseksi.

Satelliitit ovat lajissaan ensimmäisiä: tätä ennen kaikki SAR-tutkasatellitit ovat olleet suuria ja kalliita. Vain 70-kiloinen, 3,2 metriä kärkiväliltään olevalla tutka-antennilla varustettu satelliitti on paljon edullisempi, mutta sen lähettämien kuvien tarkkuus on vain hieman vaatimattomampi.

Tänään aamulla tapahtunut laukaisu on tärkeä monessakin mielessä myös Suomi 100 -satelliitille.

Ensinnäkin koko Suomen avaruusala saa tästä uuden piristysruiskeen, joka lykkii myös muita satelliitteja sekä koko maamme avaruusalaa eteenpäin.

Toiseksi lento oli intialaisen PSLV-kantoraketin ensimmäinen lento sitten viime elokuussa tapahtuneen lennon, jolloin raketin nokkakartio ei irronnut normaaliin tapaan. Lennon satelliitit menetettiin ja raketin laukaisut peruttiin siihen saakka, kunnes syy tapahtuneeseen sekä mahdolliset korjaukset on saatu selvitettyä.

Tämä sai aikaan myös sen, että loppuvuoteen 2017 sovittu lento, jolla Suomi 100 -satelliitti oli tarkoitus lähettää avaruuteen, siirrettiin hamaan tulevaisuuteen. Nyt raketin onnistuneen lennon jälkeen seuraavan lennon valmistelut jatkuvat normaalisti ja tällä hetkellä näyttää siltä, että laukaisu tapahtuu maaliskuussa.

Niinpä Suomi 100 -satelliitti pääsee jälleen eteenpäin yli kolme kuukautta kestäneen odottelun jälkeen. Aika tosin on käytetty hyväksi ohjelmistojen parantamiseen ja satelliitin jatkotestaamiseen. Satelliitti viedään nyt tammikuussa eteenpäin Alankomaissa olevalle laukaisuvälittäjälle ja sieltä niin sanottuun laukaisusovittimeen asennettuna eteenpäin Intiaan.

Siis samalla kun Suomi 100 -satelliittitiimi iloitsee Iceyen satelliitin pääsystä avaruuteen, se vetää henkeä, koska nyt oman satelliitin laukaisuvalmistelut alkavat toden teolla.

Suomi 100 -satelliitti kuvattuna viime marraskuussa.