Onnea, Aalto-1!

Suomen satavuotisjuhlat ovat jatkuneet todella korkealentoisissa merkeissä, sillä jo toinen suomalaisvalmisteinen satelliitti laukaistiin juhannusaattona avaruuteen. Eikä ihan mikä tahansa satelliitti, vaan jo toinen Aalto-yliopistossa valmistettu nanosatelliitti.

Suomi100 -satelliitin parissa työskentelevä tiimi on luonnollisesti ollut menossa mukana, kun Aalto-1 -tiimi on ollut viime päivinä samanaikaisesti erittäin iloisia ja myös satelliitin lennon alun tarkan, ympärivuorokautisen työn uuvuttamia.

“Hienoa nähdä jo toisen Aalto-satelliitin olevan avaruudessa”, sanoo Suomi 100 -satelliittihanketta johtava professori Esa Kallio.

"Näiden kahden satelliitin jälkeen seuraava Aalto-yliopiston satelliitti on Suomi 100 -satelliitti, jonka loppukokoonpano on juuri alkanut. Satelliitti luovutetaan täältä eteenpäin elokuussa ja laukaistaan avaruuteen loppuvuodesta”.

Suomi 100 -satelliitti lähetetään kiertoradalleen samalla luotettavalla PSLV-kantoraketilla, millä Aalto-1 laukaistiin juhannusaattona.

Satelliittia tullaan myös ohjaamaan Aalto-yliopistossa olevalla maa-asemalla samaan tapaan kuin Aalto-1 -satelliittia. Suomen virallinen satavuotissatelliitti tulee siten hyötymään kaikesta kokemuksesta, mitä maa-asemalla on kerätty kahden aikaisemman satelliitin avulla.

Satelliitin runko ja suurin osa alijärjestelmistä on nyt valmiina Otaniemessä, missä yliopiston uusi satelliittien kokoonpanoon tarkoitettu puhdastila otetaan kunnolla käyttöön Suomi 100 -satelliittihankkeen myötä. Mukaan tuleva radiotutkimuslaite valmistuu viimeisenä ja liitetään mukaan muutoin valmiiseen satelliittiin loppukesästä.

Ennen toimitusta laukaisuvälittäjälle elokuussa, satelliitti luonnollisesti testataan ja sen toiminta varmistetaan.

Otaniemi on siis tänä kesänä aivan "oikea" avaruuskeskus, kun sen yksi satelliitti on avaruudessa ja sitä ohjataan, ja samalla uutta satelliittia ollaan jo tekemässä!