Onnea, Aalto-2!

Ensimmäinen suomalainen avaruuteen lähetetty satelliitti, Aalto-2, saapui hetki sitten Kansainväliselle avaruusasemalle Cygnus-rahtialuksen mukana. Satelliitti on osa QB50-nanosatelliittiparvea, joka tutkii maapallon ympärillä olevaa termosfääriä – aluetta, jota ei tunneta kovin hyvin, mutta mistä voidaan tehdä kiinnostavia havaintoja juuri Aalto-2:n kaltaisilla nanosatelliiteilla.

Näillä näkymin Aalto-2 ja muut QB50-satelliitit lähetetään asemalta lentämään itsenäisesti avaruudessa toukokuun alkupuolella. Silloin näemme, miten ensimmäinen suomalainen satelliitti toimii avaruudessa!

"On suuri helpotus nähdä ensimmäisen Aalto-satelliitin pääsevän viimein avaruuteen", toteaa Suomi 100 -satelliittihanketta vetävä professori Esa Kallio.

Aalto-2:n tutkimuslaitteena on ns. Langmuir-luotain, joka mittaa ionosfäärin elektronien tiheyttä ja lämpötilaa. Myös Suomi 100 -satelliitti tekee samankaltaista maapallon lähiavaruuden tutkimusta, mutta sen työvälineenä on radiomittalaite, jolla pyritään selvittämään ionosfäärin kolmiulotteista elektronitiheyttä.

Elektronitiheyden muutokset liittyvät usein myös revontuliin, joita Suomi 100 -satelliitti kuvaa kamerallaan; Aalto-2:ssa ei ole mukana kameraa.

"Tulemme yhdistämään Aalto-2:n ja Suomi 100 -satelliitin mittauksia. Olemme toisiamme täydentävä tutkimuspari", selittää Kallio.

Aalto-2 on tärkeä myös Suomi 100 -satelliitin kannalta myös teknisessä mielessä siksi, että se ja Aalto-1 ovat olleet perustamassa Aalto-yliopistoon omaa satelliittiohjelmaa. Suomi 100 -satelliitti ei ole suoraa jatkumoa Aalto-1:lle ja Aalto-2:lle, mutta tukeutuu niiden avulla kerättyyn osaamiseen ja satelliittirakennusrutiiniin.

"Avaruushankkeissa viivästyksen ja odottaminen ovat valitettavan olennainen osa toimintaa, mutta nyt suomalaissatelliittien odotuksen aika on selvästi ohitse. Jos kaikki sujuu nyt suunnitellusti, laukaistaan tänä vuonna matkaan useampikin suomalaistekoinen satelliitti. Tästä vuodesta on tulossa todella kiihkeä alku Suomen avaruuslentotoiminnalle ja onkin hyvin osuvaa, että maamme satavuotisjuhlavuosi päättyy Suomi 100 -satelliitin hengessä."

Suomi 100 -satelliitin rakentaminen tapahtuu kesän kuluessa Otaniemessä ja satelliitti on tarkoitus laukaista avaruuteen vuoden lopussa.

Satelliittihankkeeseen liittyvä Avaruusrekka kiertää Suomea syys-lokakuussa, ja tuo avaruuden, avaruustutkimuksen ja avaruustekniikan kaikkien suomalaisten yhdessä koettavaksi eteläisestä Suomesta aina Lappiin saakka.

Lisätietoja satelliitista ja Avaruusrekasta: suomi100satelliitti.fi