Onnea, WISA Woodsat!

Suomi juhli satavuotista itsenäisyyttään vuonna 2017, ja Suomi 100 -satelliitti oli eräs tuon juhlavuoden virallisista hankkeista. Tuskinpa Valtioneuvoston kanslia kuitenkaan osasi odottaa Suomi 100 -satelliitille rahoitusta myöntäessään sitä, että päätöksen seurauksena avaruuteen nousisi kaksi satelliittia.

WISA WOODSATTM ei ole suinkaan enää mitenkään osa satavuotisjuhlallisuuksia, mutta siihen johtanut tapahtumaketju alkoi Aalto-yliopiston Suomi 100 -satelliittihankkeesta.

Suomalaiset rakensivat Suomi 100 -satellliitin avaruusrekassa satelliittia rekan kiertueen pysähdyspaikoissa osa kerrallaan, ja koska satelliitin rakennus oli hauskaa ja opettavaista, päätettiin juhlavuoden jälkeen satelliitteja tekemään pelkästään siksi, että niitä voisi rakentaa ja käyttää sen jälkeen aivan kuten oikeita satelliitteja taivaalla. Jotta hinta olisi olennaisesti pienempi kuin oikeilla satelliiteilla, käytettiin opetussatelliiteissa edullisempia osia. Sen rakennetta ja muuta olemusta myös muokattiin paremmin opetuskäyttöön sopivaksi.

Tulos oli Kitsat, ja sen kehittämistä, tuotantoa ja satelliittien kaupallistamista varten perustettiin yhtiö. Arctic Astronautics Oy on siis eräs useista Aalto-yliopiston satelliittiryhmän toimista syntyneistä yhtiöistä. Se oli myös eräs ensimmäisistä Euroopan avaruusjärjestön yrityskiihdyttämöön hyväksytyistä start-up -yhtiöistä.

Suomi 100 -satelliitin avaruusrekkaan liittyen myös lähetettiin Porin Suomi Areenalta kesällä 2017 säähavaintopallon varassa puinen satelliittimalli käymään stratosfäärissä. Se nousi noin 30 kilometrin korkeuteen ja putosi sieltä alas. Koivupuu oli valittu rakennusmateriaaliksi osin sen suomalaiskansallisen olemuksen, osin puun kestämisen tutkimisen ja osin sen kauneuden vuoksi.

Nyt työn alla olevassa puusatelliitissa yhtyvät Kitsat ja tuo puinen satelliittimalli. Lisätietoa hankkeen taustasta on Kitsatin blogissa.

"On hienoa, että Suomi 100 -satelliittihanke kantaa hedelmää myös tällä tavalla", sanoo Suomi 100 -satellittihanketta vetävä professori Esa Kallio.

"Avaruusrekka ja sen matkalla tehty satelliittimalli olivat yksi hankkeen kohokohdista, ja niiden ansiosta syntynyt Kitsat on ollut jo tähän mennessä erinomainen saavutus. Puusatelliitti nostaa tämän kirjaimellisesti uudelle tasolle. Toivon kaikkea hyvää hankkeelle ja odotan innokkaasti laukaisua!"

Suomi 100 -satelliitti on toiminut jo noin kaksi ja puoli vuotta avaruudessa.

”Satelliittimme toimii edelleen hyvin ja teemme sillä mittauksia avaruussäästä. Viimeisin suuri ponnistus oli viime joulukuussa, jolloin teimme mittauksia yhdessä EISCAT-tutkaverkoston kanssa. Tietoa saatiin niin paljon, että sitä siirretään edelleen alas satelliitista."

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, ovat Suomi 100 -satelliitti ja sen pikkuserkku WISA Woodsat kummatkin toiminnassa avaruudessa yhtä aikaa tämän vuoden lopussa.

WISA Woodsatin tärkein tehtävä avaruudessa on testata UPM:n valmistaman koivuvanerin selviämistä avaruuden olosuhteissa, mutta myös Suomi 100 -satelliitilla tehdään materiaalitutkimusta: sen päällä oleva, avaruussäätutkimuksessa käytettävien antennien suojus on tehty 3D-tulostetusta erikoismuovista. Muovi on selvinnyt hyvin kiertoradalla – mutta miten käy puun?

WISA Woodsat netissä: wisawoodsat.space