Nyt alkaa tapahtua: raketti vaihdetaan ja satelliitti lähtee pian matkaan

Suomi 100 -satelliitin laukaisu on tapahtumassa pitkän odottelun jälkeen. Koska intialaisilla on ollut viime aikoina vaikeuksia, saa satavuotissatelliitti lopulta kyydin kiertoradalle amerikkalaisella SpaceX -yhtiön Falcon 9 -kantoraketilla ensi syys-lokakuussa.

Laukaisu tapahtuu siis näillä näkymin yli vuoden alumperin suunniteltua myöhemmin, mutta syy viivytykseen ei todellakaan ole Suomessa; Suomi 100 -satelliitti on ollut laukaisuvalmiina odottamassa vain kyytiä.

Tilanne on siis päinvastainen kuin aikanaan Aalto-1 -satelliitilla, joka oli alun perin tarkoitus laukaista matkaan Falcon 9:llä ja sen silloisten ongelmien vuoksi laukaisu siirrettiin lopulta intialaisten PSLV-raketilla tehtäväksi. Viime vuoden elokuussa tapahtunut PSLV:n häiriö on nyt puolestaan saanut aikaan suuria viivytyksiä intialaisten puolella, kun taas Falcon 9:n laukaisut ovat sujuneet erinomaisesti. Siksi Aalto-yliopiston käyttämä hollantilainen laukaisuvälittäjä on saanut nyt järjesteltyä laukaisun amerikkalaisraketilla.

Jos yllätyksiä ei nyt tapahdu, viedään Suomi 100 -satelliitti ensi viikolla Alankomaihin, Delftiin, missä se asennetaan rakettiin kiinnitettävään laukaisusovittimeen heinäkuun lopussa. Elokuussa se kuljetetaan Yhdysvaltoihin, mistä se lähetetään avaruuteen syyskuun lopussa tai lokakuun alussa.

Kyseessä on uudenlainen Falcon 9:n lento, sillä raketin hyötykuormana on yli sata satellitittia. Falcon 9:n lennot ovat kuljettaneet aikaisemminkin nanosatelliitteja avaruuteen, mutta nyt koko lento on omistettu näille pikkusatelliiteille, joita tulee ainakin 16 eri maasta.

Laukaisussa käytetään Spaceflight -yhtiön uutta systeemiä, joka pystyy vapauttamaan avaruuteen useita erilaisia satelliitteja. Yhtiö on varannut siis itselleen yhden Falcon 9:n ja laittaa yhden satelliitin sijaan sen kyytiin yli sata eri kokoista ja eri massaista satelliittia yllä olevan kuvan näyttämässä laitteistossa.

Se on suunniteltu siten, että sen sisäpuolella on muutamia isokokoisia satelliitteja ja sen ulkopuolelle on kiinnitettynä laukaisusovittimissaan monta Suomi 100 -satelliitin kaltaista nanosatelliittia. Systeemiä on testattu viime syksystä alkaen ja nyt se on kelpuutettu lentämään.

Kaikki tämän SSO-A -lennon mukana olevat satelliitit viedään ns. aurinkosynkroniselle polaariradalle aivan kuten lennon nimi SSO antaa olettaa: SSO tulee sanoista Sun-synchronous orbit. Tämä laitteiston ensimmäinen lento on saanut myös nimen Sun Synch Express ja näillä näkymin sen mukana nousee avaruuteen ainakin 115 satelliittia. Mukana on myös suomalaisen Iceye -yhtiön toinen satelliitti, Iceye X2.

Yllä olevassa kuvassa on noin kuusi metriä korkea SSO-A:n testiversio on koeteltavana viime lokakuussa siten, että satelliittien sijaan siihen on kiinnitettynä ns. massasimulaattoreita, eli mötiköitä, jotka vastaavat satelliitteja massaltaan ja muodoltaan.