Vierasblogi: Satelliittihanke peilaa hyvin Suomen megatrendejä ja haasteita

Sata vuotta täyttävä Suomi joutuu pohtimaan, millä eväillä menestymme myös jatkossa. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra listasi vuoden 2016 alussa kolme globaalia megatrendiä, jotka vaikuttavat tulevaisuuteemme.

Ensinnäkin, teknologian kehitys muuttaa koko maailmaa nopeammin kuin koskaan aiemmin. Toiseksi, globaali keskinäisriippuvuus tiivistyy entisestään. Kolmanneksi, luonnonvarat uhkaavat ehtyä ja ilmastonmuutos on vaikeuttamassa elinoloja monilla alueilla.

Suomi 100 -satelliittihanke peilaa hyvin Sitran megatrendejä. Satelliitti edustaa huipputason avaruusteknologiaa. Suomi menestyy jatkossakin, jos pystymme luomaan ja myymään uusia, kestävän hyvinvoinnin teknologioita perustuen hyvään koulutukseemme ja osaamiseemme.

Avaruusprojektit ovat kalliita ja mittavia ja edellyttävät siksi kansainvälistä yhteistyötä. Satelliittikuvista voi havainnoida maapallon tilaa hyvinkin tarkasti. Avaruudesta voi myös nähdä maapallon toisella tavalla kuin kartoista, siis ilman valtiorajoja. Elämme kaikki samalla maapallolla, jossa esimerkiksi ilmansaasteet eivät pysähdy valtiollisille rajoille.

Ainutlaatuisen juhlavuoden alkuun on enää kolmisen kuukautta. Satelliittihanke on näkyvä ja avaruuteen ulottuva osa Suomen 100-vuotisjuhlia. Miten haluaisit satelliittihankkeen näkyvän myös sinun paikkakunnallasi? Entä miten Sitran megatrendit näkyvät omassa ohjelmahankkeessasi tai arkipäivässäsi?

Ville Tolvanen
Twitter: @VilleTTolvanen