Astronautti tarkasti KitSatin

Suomi 100 -satelliitin "kansanversio", joka tunnetaan ainakin toistaiseksi nimellä Aalto KitSat, kävi syynissä Tukholmassa. Astronautti Christer Fuglesang tutkiskeli sitä ja totesi varsin ainutlaatuiseksi.

Aalto KitSat on yksinkertaistettu versio Suomi 100 -satelliitin Avaruusrekan kiertueella viime vuoden syksyllä suomalaisten yhdessä tekemästä satelliitista. Kiertueen aikana Avaruusrekan sisällä olleessa pienessä puhdastilassa tehtiin satelliittia vaihe kerrallaan ja kiertueen lopuksi satelliitti oli valmis.

Tuon – ei aivan avaruuskelpoisen, mutta toiminnallisesti oikean kaltaisen – satelliitin teko-ohjeet julkistetaan Suomi 100 -satelliitin laukaisun aikaan. Näin kuka tahansa voi tehdä itselleen satelliitin, jos haluaa.

KitSatille saadaan myös korkealentoisempaa käyttöä, sillä Aalto-yliopiston opiskelijaryhmä keksi liittää sen Aalto-1 -satelliitin nyt avaruudessa olevan RADMON-säteilymittarin Maan päälle jääneeseen kaksoiskappaleeseen ja tehdä siitä Kansainväliselle avaruusasemalle lähetettävä tutkimuslaite. Laite voitti Space Nation -yhtiön sponsoroiman laukaisun avaruusasemalle World Challenge Finland -hackathlonissa viime syyskuussa.

Fuglesang on suojelijana tässä hankkeessa ja koska hän on alkuperäiseltä koulutukseltaan hiukkasfyysikko sekä on tehnyt säteilyyn liittyviä tutkimuksia avaruuslennoillaan, on hänellä annettavana hyviä neuvoja opiskelijaryhmälle.

Nykyisin Fuglesang toimii muun muassa Saab -yhtiön vanhempana asiantuntijana, joten tapaaminen nyt torstaina 25. lokakuuta pidettiin Tukholmassa Saabin pääkonttorin vieraskerroksessa. Vierailun aikana Fuglesang paitsi tutkiskeli KitSatia, niin myös kertoi avaruuslennoistaan ja avaruusasemasta sekä tietysti vastaili kysymyksiin.

Koska Saabilla ja Aalto-yliopistolla on runsaasti yhteistyötä, oli paikalla myös tästä tutkimusyhteistyöstä vastaava Saabin edustaja Petteri Alinikula. Saab on tällä haavaa erityisen kiinnostunut laajentamaan toimintaansa (ja tutkimusyhteisyötään) avaruushankkeisiin.

Avaruusasioiden lisäksi viisihenkinen Aallon opiskelijaryhmä sai kyytiä Gripen-hävittäjän simulaattorilla sekä kävi tutustumassa Ruotsin kuninkaalliseen tekniseen korkeakouluun.

Yllä olevassa kuvassa ovat (vasemmalta) Alexandros Binios, Jari Mäkinen, Bruce Clayhills, Christer Fuglesang, Samuli Nyman, Petteri Alinikula, Tessa Nikander ja Jan Lewenstam.