Suomi 100 -satelliitin mittaustietosivusto on avattu

Suomi 100 -satelliitin keräämät kuvat ja radiotutkimuslaitteen keräämät "äänet" – siis kuultaviksi muokatut radiohavainnot – kerätään kaikki julkisesti nähtävissä olevalle sivustolle osoitteeseen mittaukset.suomi100satelliitti.fi.

Vaikka satelliitti ei pääse avaruuteen ennen kuin joulukuussa, on sivusto avattu jo nyt.

Esillä on kuva ja ääni jokaiselta päivältä, ja nämä tulevat satelliitin sijaan satelliittia esittelevästä Avaruusrekasta. Rekka on parhaillaan kiertueellaan ympäri Suomen, ja kerran päivässä rekasta otetaan kuva ja sen sisällä olevalla Jove Radio -laitteistolla nauhoitetaan pieni palanen radion keräämää ääntä. Tämä ääni tulee Jupiterin ympärillä olevista elektroneista, jotka lähettävät niin voimakasta radiosäteilyä, että sitä voidaan kuunnella jopa täällä maapallolla.

Äänenä tämä on lähinnä kohinaa, mutta kun tätä kohinaa ja siinä olevia muutoksia tutkitaan tarkasti, voidaan saada selville paljon Jupiterin elektronien levinneisyydestä ja aktiivisuudesta.

Suomi 100 -satelliitti tulee havaitsemaan radiomittalaitteellaan käytännössä samanlaista radiosäteilyä Maan ympärillä olevista elektroneista, jotka myös heijastavat ja muuttavat radioasemien lähetyksiä.

Mittaus- ja kuvatietosivuston toimintaa harjoitellaan siis näillä maanpäällisillä kuvilla ja Jupiterista peräisin olevilla äänillä.

mittaukset.suomi100satelliitti.fi.