Suomi100 -satelliitti

Suomen satavuotisjuhlavuodesta on tulossa merkkipaalu suomalaisessa avaruustoiminnassa. Yksi sen ilmentymä on juhlavuoden erikoissatelliitti Suomi 100, joka nostaa satavuotisjuhlinnan osaltaan aivan uudelle tasolle.

Se on yksi juhlavuoden virallisista hankkeista.

Suomi 100 -satelliittia ei suinkaan tehdä vain juhlimismielessä, vaan se kantaa mukanaan koeluontoisia tutkimuslaitteita, joilla tehdään paitsi tieteellisiä havaintoja, niin myös testataan tekniikkaa tulevia avaruuslentoja varten. Satelliitin pääinstrumentti on MF/HF-radiotaajuusaluetta mittaava radiovastaanotin, joka tutkii avaruussäätä havaitsemalla maapalloa ympäröivästä varattujen hiukkasten alueesta tulevia radioaaltoja ja näin laite tukee Suomessa tehtävää avaruussään ja revontulten tutkimusta.

Satelliitti rakennettiin kesän 2017 aikana Aalto-yliopistossa ja se oli tarkoitus laukaista avaruuteen syksyllä tai loppuvuodesta 2017. Kantoraketista johtuneiden viivytysten vuoksi matka avaruuteen on viivästynyt, mutta nähtävästi laukaisu tapahtuu nyt Kaliforniasta syys-lokakuussa 2018.

Lue lisää Aalto-yliopiston avaruusradiotutkimusesta: space.aalto.fi/suomi100.html