Suomi100 -satelliitti

Suomen satavuotisjuhlavuosi oli merkkipaalu suomalaisessa avaruustoiminnassa: silloin laukaistiin avaruuteen ensimmäinen suomalainen satelliitti Aalto-1 – ja silloin tehtiin kovaa vauhtia merkkivuoden nimikkosatelliittia, Suomi 100 -satelliittia.

Se oli yksi juhlavuoden virallisista hankkeista ja sen avulla satavuotisjuhlinta nousi aivan uudelle tasolle: avaruuteen.

Vaikka satelliitti oli valmiina laukaistavaksi avaruuteen juhlavuoden aikana, ei se päässyt matkaan suunnitellusti kantorakettikyytien myöhästymisen vuoksi. Lopulta satelliitti pääsi kiertoradalle 3. joulukuuta 2018 odotettuaan vuoroaan yli vuoden.

Suomi 100 -satelliittia ei tehty suinkaan tehdä vain juhlimismielessä, vaan se kantaa mukanaan koeluontoisia tutkimuslaitteita, joilla tehdään paitsi tieteellisiä havaintoja, niin myös testataan tekniikkaa tulevia avaruuslentoja varten. Satelliitin pääinstrumentti on MF/HF-radiotaajuusaluetta mittaava radiovastaanotin, joka tutkii avaruussäätä havaitsemalla maapalloa ympäröivästä varattujen hiukkasten alueesta tulevia radioaaltoja ja näin laite tukee Suomessa tehtävää avaruussään ja revontulten tutkimusta.

Lisätietoja Aalto-yliopiston avaruusradiotutkimuksesta on Aalto-yliopiston nettisivuilla ja koko Aalto-yliopiston satelliittiohjelmasta voi lukea lisää omalla nettisivullaan. Suomi 100 on kolmas Aallossa tehty satelliitti.