Kymppitonni mittarissa

Suomi 100 -satelliitille tulee nyt perjantaina 2.10.2020 illalla täyteen tasaluku: se on tehnyt 10 000 kierrosta maapallon ympäri.

Satelliitti laukaistiin avaruuteen 3. joulukuuta 2018 klo 20:34 Suomen aikaa radalle, jonka korkeus on 575 kilometriä. Pieni satelliitti kiertää yhä edelleen Maan noin 96 minuutissa.

Sen sijaintia voi seurata mm. täällä.

Suomen satavuotissyntymäpäivän kunniaksi rakennettu satelliitti tulee radallaan muutaman kerran vuorokaudessa Suomen yläpuolelle, jolloin siihen voidaan olla yhteydessä Aalto-yliopiston Otaniemen maa-asemalta.

Hanketta vetävä professori Esa Kallio kertoo, että satelliittiin ollaan aktiivisesti yhteydessä ja sillä tehdään mittauksia.

"Nyt syyskuussa kaksi opiskelijaa ovat viimeistelleet myös Suomi 100 -satelliittiin liittyviä diplomitöitään. Olennainen osa satelliittiprojektia onkin sen käyttäminen opetuksessa, ja myös tässä mielessä se on jo täyttänyt erinomaisesti tehtävänsä."

Satelliitilla aloitetaan nyt lokakuussa taas aktiivisempi havaintojentekojakso. Siinä mukana on kameran lisäksi Aalto-yliopistossa suunniteltu ja tehty radiotutkimuslaite, jonka avulla voidaan ikään kuin kuunnella avaruussääilmiöitä. Auringon aktiivisuuden lisääntyessä ja juuri alkaneen uuden aurinkosyklin myötä nämä havainnot muuttuvat jälleen entistäkin kiinnostavammiksi.

Aalto-yliopiston kumppani satelliittihankkeessa on Ilmatieteen laitos, joka osallistui satelliitin tietokoneohjelmiston ja instrumenttien valmistukseen ja on myös mukana tieteellisessä tutkimusohjelmassa.