Suomi 100 -satelliitti mukana Kosmisessa illassa 6.4. Tiedekulmassa

Perjantaina 6.4. vietetään Helsingissä Tiedekulmassa Kosmista iltaa. Voit nauttia tuopillisen kosmologiaa ja kokea tajunnanräjäyttävä hetki tähtitieteilijöiden kantapöydässä!

Pääset myös virtuaaliselle avaruusmatkalle Suomi 100 -satelliitin kyydissä: Markku Alho on paikalla klo 17.30 alkaen virtuaalilaseineen ja vie osanottajia huikeall kiertokäynnille maapallon lähiavaruuteen – ja kenties kauemmaksikin. Systeemi perustuu lähiavaruuden mallintamiseen tutkimusmielessä, mutta tekniikkaa on "väärinkäytetty" myös virtuaalimatkojen tekemiseen. Laitteisto oli mukana Suomi 100 -satelliitin avaruusrekassa viime syksynä ympäri Suomen, mutta sen jälkeen sitä on kehitetty vielä eteenpäin.

Markku kertoo virtuaalitodellisuustyökalusta tarkemmin tässä artikkelissa ja videossa.

Samaan aikaan virtuaalisen avaruusmatkojen kanssa DJ Yollu soittaa Kosmisia levyjä.

Klo 18 alkaa Kosminen raati ja sen jälkeen on vuorossa klo 19.30 Kosminen pubivisa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy! Kosmista raatia voi seurata myös verkossa ja raadille voi esittää kysymyksiä etänä (tarkemmat ohjeet Ursan sivuilla).

Yle Areenassa alkaa samana päivänä uusi sarja Kosmos – Maailmankaikkeus viidessä minuutissa. Sarja perustuu 3000 suomalaisen lähettämään kysymykseen avaruudesta ja maailmankaikkeudesta.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Yle, Helsingin yliopiston Tiedekulma, Ursa ja Aalto-yliopisto. Illan juontaa Reetta Rönkä.

Tapahtuma Facebookissa: www.facebook.com/events/1052219614919425.

Ohjelma

17.30 Kosminen ilta alkaa
Kellu kiertoradalla Suomi 100 -satelliitin matkassa Aalto-yliopiston kehittämässä virtuaalitodellisuudessa.

18.00 Kosminen raati vastaa kysymyksiin maailmankaikkeudesta
Mitä oli ennen alkuräjähdystä? Onko olemassa muuta älyllistä elämää? Mikä on maailmankaikkeuden kohtalo? Kysymyksiin maailmankaikkeudesta vastaavat avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, radioastronomian professori Anne Lähteenmäki ja kosmologian dosentti Hannu Kurki-Suonio. Raadin juontaa Ursan Tuukka Perhoniemi.

19.30 Kosminen pubivisa
Testaa avaruustietosi rajat ystäviesi kanssa kosmisessa pubivisassa, jonka vetää Ursan Anne Liljeström.