Suomi 100 -satelliitin "grillaus" sujui hyvin

Suomi 100 -satelliitin viikonlopun aikana tehty tyhjökuumennustoimenpide, eli niin sanottu bake-out, sujui suunnitelmien mukaisesti.

Kun satelliitti otettiin ulos VTT:n tyhjiökammiosta tänään maanantaina, satelliitti toimi normaalisti, eikä siinä havaittu minkäänlaisia vaurioita.

Ainoa ero aiempaan on se, että satelliitti oli 0,6 grammaa kevyempi. Painonlähtö oli odotettu, koska toimenpiteen aikana satelliitin sisällä olevat epäpuhtaudet höyrystyvät pois – mikä onkin suurin syy tyhjökuumennuksen tekemiseen.

Oletuksena etukäteen oli se, että kevennystä olisi tapahtunut parikin grammaa. Ennakoitua pienempi keveneminen viestii siitä, että satelliitti oli saatu pidettyä hyvin puhtaana koko odottamattoman pitkän odotuksen aikana.

Nyt Suomi 100 -satelliitti on siis lähtövalmis ja se voidaan viedä periaatteessa koska vain Alankomaihin laukaisuvälittäjälle ja sieltä edelleen laukaisupaikalle toimitettavaksi.

Satelliittia säilytetään kolminkertaisesti suojattuna: puhdastilan sisällä olevan pöydän päällä on pleksilaatikko, jonka sisällä olevassa toisessa laatikossa satelliitti on. Tästä se otetaan pois vasta sitten, kun matka Hollantiin alkaa. Matkan aikana satelliitti on erikoiskuljetuslaatikossa.