Satelliitti palasina?

Kyllä, kuvassa on nanosatelliitti palasina – mutta onneksi kyseessä ei ole Suomi 100 -satelliitti, vaan Avaruusrekkaan syyskuussa mukaan tuleva demokappale.

Avaruusrekka starttaa matkaan syyskuun 15. päivä Otaniemestä ja kiertää kuukauden päivät ympäri Suomea. Matkan aikana rekan sisällä olevassa pienessä puhdastilassa rakennetaan yksi nanosatelliitti, mutta lisäksi mukana on tämä kuvassa oleva opetussatelliitti. Sen avulla voidaan näyttää millainen laite cubesat -tyyppinen nanosatelliitti on.

Tämän satelliitin osat eivät ole avaruuskelpoisia, vaan ne on valittu siten, että satelliitin rakennetta on helppo selittää – ja testata itse. Mukana ovat kuitenkin kaikki samat osat, joita on myös suuremmissa satelliiteissa.

Siinä missä perinteisesti cubesatit, pienet nanosatelliitit on tehty lähinnä opetuksellisiksi tämän esillä olevan mallikappaleen tyyliin, nykyisin pieniin satelliitteihin saadaan mahtumaan paljon kiinnostavia tutkimuslaitteita. Jopa 10 cm kanttiinsa olevilla kuutioilla voi tehdä kunnollista tutkimusta, kuten varsinainen, avaruuteen joulukuussa lähetettävä Suomi 100 -satelliitti tulee osoittamaan. Mukana siinä on radiotutkimuslaite, joka havaitsee ionosfäärin muuntamia radioaaltoja.

Hieman suuremmat pikkusatelliitit, kuten Aalto-1 (joka on kooltaan noin 30 x 10 x 10 cm), pystyvät vielä parempaan. Esimerkiksi Aalto-1:ssä on mukana VTT:n kehittämä multispektrikamera, joka pystyy ottamaan kuvia eri aallonpituuksilla samaan tapaan kuin aiemmin vain isommat, kalliimmat ja monimutkaisemmat suurissa satelliiteissa olleet kamerat pystyivät.

Avaruusrekassa esitellään paitsi nanosatelliitteja ja niiden kykyjä, niin myös annetaan myös kävijöille konkreettinen maistiainen siitä, miten satelliitteja tehdään. Siinä pääroolissa on tämä kuvassa palasina oleva mallikappale. Tätä voi hypistellä ja testailla vapaasti.

Rekan puhdastilassa tehtävä "satelliitti" on puolestaan realistisempi. Kiertueen alussa se on osina, mutta matkan edetessä rekkasatelliitti valmistuu osa kerrallaan, kun joka pysähdyspaikassa tehdään yksi työvaihe eteenpäin. Lopulta se on valmis kiertueen päättyessä Espoossa.

Toivottavasti "satelliitti" myös toimii, sillä se tullaan lähettämään lähes avaruuteen: se nousee kaasupallolla stratosfääriin, missä olosuhteet ovat jo lähes kuin avaruudessa. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, se toimii koko lentonsa ajan ja lähettää tietoja sitä seuraavalle Aalto-yliopiston maa-asemalle.

Alla on kuva tämän laitteen sähköisestä testiversiosta. Insinööritapaan testattaessa laite näyttää vähän epämääräiseltä kaikkine johtoineen, mutta lopullinen versio tulee olemaan siistimpi.