Avaruusrekka tulee taas

Avaruusrekka on erikoisrakenteinen näyttelyrekka, joka on varustettu jo kaksi kertaa liikkuvaksi avaruusnäyttelyksi. Ensin vuonna 2012 rekka kiersi Suomea esitellen suomalaista avaruusosaamista ja Euroopan avaruusjärjestön ajankohtaisia hankkeita. Sitten vuonna 2014 rekka teki kiertueen Pohjoismaissa esitellen ESAn Rosetta-komeettalentoa.

Syksyllä 2017 rekka lähtee jälleen kiertämään Suomea, nyt Avaruusmatka 2017 -teemalla Suomi 100 -juhlavuoden sekä Suomi 100 -satelliitin merkeissä.

Nyt kiertue on laajempi ja pitempi kuin koskaan. Kuukauden aikana Avaruusrekka käy 22 paikkakunnalla eteläisimmästä Suomesta aina Lappiin saakka.

Avaruusrekkakiertuetta ovat tekemässä mahdolliseksi Suomi 100 -hanke, Aalto-yliopisto, Espoon kaupunki, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Euroopan avaruusopetusresurssitoimisto ESERO ja WeeGee yhdessä suomalaisten avaruusalan toimijoiden kanssa.

Avaruurekka on erikoisvarusteltu kiertäviä tilaisuuksia varten tehty rekka-auto, jonka perävaunu laajenee kookkaaksi näyttelytilaksi.

Kiertueen tarkoituksena on tuoda tietoa avaruudesta ja avaruustekniikasta, mutta tällä kerralla se tehdään hyvin konkreettisesti: rekassa on simulaattoreita, joilla kävijät pääsevät kokemaan ja näkemään avaruuden olosuhteita. Rekassa kerrotaan Suomi 100 -satelliitista ja sen avaruussäähän liittyvästä tutkimuksesta, ja siellä olevassa puhastilassa tehdään myös oikea satelliitti – joka tosin pääsee avaruuden sijaan vain maistamaan avaruudellisia olosuhteita stratosfääriin.

Matkan varrelle sattuu kolme erikoistapausta. Ensinnä 29.9. Avaruusrekka juhlii Tutkijoiden yötä Jyväskylässä yhdessä Jyväskylän yliopiston Fysiikan laitoksen kanssa. Jyväskylässä järjestetään samalla viikolla Valon Kaupunki-tapahtuma, jonka osana rekka tulee myös olemaan. Toinen kohokohta on Kansainvälinen avaruusviikko lokakuun alussa. Sitä juhlitaan Turussa. Ja kolmas on "ylimääräinen" kiertue Espoossa lokakuussa olevan koulujen syysloman aikaan; tämä päättää kiertueen lopulta 19.10.

Kuvia ja tunnelmia edellisiltä Avaruusrekan kiertueilta on sen Facebook-sivulla.

Otsikkokuvassa on Avaruusrekka Helsingissä Kampin kauppakeskuksen edessä toukokuussa 2014. Jutun keskellä olevassa kuvassa rekka on puolestaan Oulun Tietomaan pihalla lokakuussa 2012, joskin sen kylkiin on tässä laitettu Suomi 100 -ilme kuvamanipulaatiolla. Myös tällä kiertueella pysähdyspaikka Oulussa on Tietomaa.