Ääniä avaruudesta

Otaniemessä, Dipolissa on nyt maanantaista keskiviikkoon (20. – 22.1.2020) meneillään Finnish Satellite Week, missä suomalainen avaruusala esittäytyy ja paikalle on tullut myös paljon osallistujia muistakin maista.

Myös Suomi 100 -satelliitti on mukana tapahtumassa. Hankkeen vetäjä, professori Esa Kallio pitää esityksen satelliitin ensimmäisen avaruudessa viettämän vuoden tapahtumista tiistaina 21.1. klo 13.20 Kaleva-salissa, ja esityksensä lopuksi hän tekee paljastuksen, Jos haluat säilyttää yllätyksen, loppujuttua ei kannata lukea.

Kyseessä on Ilmatieteen laitoksessa Suomi 100 -satelliitin dataa käsittelevän tutkija Riku Järvisen tekemä teos, joka perustuu satelliitin radiomittalaitteen keräämiin mittauksiin. Suomi 100 -satelliitti teki pohjana olevan mittauksen joulukuussa 2019 hieman yli yhden Maan ympäri tekemänsä kierroksen aikana.

Musiikki on tehty mittausten datapisteistä äänisyntetisaattorina, ja etenkin sen pitempää versiota voi käyttää hyvin ambient-teknomusiikkitaustana.

Lyhyt versio (62 sec)

Pitkä versio (27 min 15 sec)


Sounds of the Suomi 100 satellite

Sonification of the Suomi100 radio spectrometer measurements on December 2019 (credits: MIDITime Python package by Michael Corey was used).

Short version (62 sec)

Long version (27 min 15 sec)