Aalto KitSat

Suomi 100 -satelliitin avaruusrekan kiertueella syksyllä 2017 yleisö pääsi tekemään kiertueen pysähdyspaikoilla aivan oikeaa satelliittimallia rekan sisällä olleessa pienessä puhdastilassa.

Tuon satelliitin perusteella kehitettiin yksinkertaistettu ja erityisesti opetuskäyttöön suunniteltu täysin toiminnallinen satelliitti, Aalto KitSat. Sen rakennussarja tulee Suomi 100 -satelliitin lähetyksen aikaan (kun se viimein tapahtuu) vapaasi kaikkien ladattavaksi nettiin näille sivuille, mutta satelliitteja on valmistettu myös muutamia valmiiksi saakka.

Nämä laitteet ovat kuin oikeita yhden yksikön CubeSat -tyyppisiä satelliitteja, hieman kuin Suomi 100 -satelliitti, paitsi että niiden tekemisessä on käytetty edullisia, kaupan hyllyltä saatavia osia.

Laitteita tullaan käyttämään syksyn kuluessa jo opetuksessa ja muun muassa opettajien avaruustietämyksen parantamisessa Heurekassa.

Satelliitin ja siihen kuuluvan yksinkertaisen tietokoneeseen kiinnitetyn maa-aseman avulla voidaan harjoitella ja simuloida satelliitin operointia, sellaisen testaamista ja tehdä jopa yksinkertaisia tutkimuslentoja esimerkiksi ilmapalloilla korkeuksiin. Mukana satelliitissa on kamera sekä sensoreita, jotka voivat mitata myös ilmanpainetta ja ilman laatua – asioita, joita avaruuden tyhjyydessä ei kannata mitata, mutta täällä ilmakehässä ovat varsin kiinnostavia.

Aalto KitSat on suunniteltu myös helposti muokattavaksi ja sen sisällä on pieni vapaa tila, mihin voidaan asentaa lisälaitteita haluttaessa.


Aalto KitSat on vähän kuin kansanmalli Suomi 100 -satelliitista. Se on Suomi 100 -juhlavuoden eräs konkreettisista tuoksista, jotka jatkavat Suomen hyödyttämistä myös tulevaisuudessa.