Aalto on menossa nyt avaruuteen

Samalla kun Suomen satavuotisjuhlan nimikkosatelliittia ollaan tekemässä ja valmistelemassa lentoonsa myöhemmin tänä vuonna, ovat sitä edeltävät Aalto-yliopiston satelliitit lähdössä viimeinkin avaruuteen.

Järjestysnumero ei tässä tapauksessa ole merkitsevä, sillä nähtävästi Aalto-2 pääsee ensinnä avaruuteen. Se kuitenkin päässee vasta toisena tositoimiin avaruudessa, koska se viedään ensin Kansainväliselle avaruusasemalle ja vapautetaan sieltä omille teilleen vasta huhti-toukokuussa, kun Aalto-1 laukaistaan (nykysuunnitelman mukaan) jo huhtikuun lopussa ja se alkaa toimet saman tien.

"Suomi 100 -satelliitti on suunniteltu laukaistavaksi tämän vuoden puolella ja sitä tehdään tällä hetkellä kuumeisesti sen mukaisesti", toteaa hanketta vetävä professori Esa Kallio.

Kaksi edeltäjää

Otaniemessä opiskelijavoimin suunniteltu ja rakennettu Aalto-2 odottaa tällä hetkellä valmiina laukaisua Yhdysvalloissa Cape Canaveralin laukaisukeskuksessa Cygnus-avaruusrahtialuksen sisällä. Se laukaistaan 20. maaliskuuta Atlas V -kantoraketilla Maata kiertävälle Kansainväliselle avaruusasemalle, mistä astronautit vapauttavat sen lentämään itsenäisesti myöhemmin.

Aalto-2 osallistuu kansainväliseen QB50-missioon, jonka tarkoituksena on tuottaa ensimmäistä kertaa kattava malli Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksista. Missioon osallistuu kymmeniä eri puolilla maailmaa rakennettuja satelliitteja. Koska Aalto-2 on osa suurempaa kokonaisuutta, se rekisteröidään Belgiaan lupakäytäntöjen helpottamiseksi muiden projektiin osallistuvien satelliittien tapaan.

Aalto-2-satelliitin rakentaminen alkoi vuonna 2012 jatko-opiskelijaprojektina, kun ensimmäiset opiskelijat valmistuivat diplomi-insinööreiksi Aalto-1-projektin parista.

Aalto-1 puolestaan pääsee näillä näkymin matkaan muutaman kuukauden kuluessa. Sen lento on viivästynyt aika paljon, sillä Aalto-yliopisto allekirjoitti Suomen historian ensimmäisen satelliitin laukaisusopimuksen jo keväällä 2015. Tämän jälkeen Aalto-1-satelliittia kuljettavan SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketin lennon aikataulut ovat viivästyneet useaan kertaan eri syistä johtuen.

Siksi yliopisto etsi satelliitille vaihtoehtoisen laukaisun yhdessä laukaisuvälittäjä Innovative Solutions in Spacen kanssa: laukaisu toteutuu nyt intialaisella PSLV-kantoraketilla.

Aalto-1 kuljetetaan kuukauden kuluessa Intiaan Alankomaista, missä se on ollut odottamassa matkaa laukaisuvälittäjän puhdastiloissa. Laukaisu tapahtuu Intian eteläkärjen länsipuolella Andhra Pradeshin maakunnassa Sriharikotassa olevalta Satish Dhawanin avaruuskeskuksesta.

Lisätietoa satelliittiprojekteista: spacecraft.aalto.fi.