Onnea Reaktor Space Lab!

Eilen saatiin jälleen hyviä uutisia: Otaniemessä aletaan tehdä jälleen uutta satelliittia, sillä Reaktor Space Lab on VTT:n kanssa mukana Euroopan avaruusjärjestön uudessa, 75 GHz:n millimetrin radioaaltoalueen avaruuskäyttöä tutkivassa hankkeessa.

Reaktor Space lab tekee siinä satelliitin nimeltä W-Cube ja VTT puolestaan toimittaa siihen kaksitaajuisen (37,5 GHz ja 75 GHz) majakkalähettimen.

Kyseessä erittäin kiinnostava uusi tekniikka, joka tekee (toivottavasti) mahdollisesti suurempien tietomäärien nopean siirtämisen maa-asemien ja satelliittien välillä.

Erityisen kiinnostavaksi suomalaisittain hankkeen tekee se, että tämä on ensimmäinen kerta, kun ESA tilaa Suomesta kokonaisen satelliitin. Tämä on myös ensimmäinen tämänkaltainen nanosatelliitti, jonka ESA ylipäänsä tilaa mistään. Tilaus on jälleen yksi osoitus Suomeen kehittyneestä korkealaatuisesta nanosatelliittiosaamisesta.

Suomi 100 -satelliittitiimi onnitteleekin naapureitaan tästä saavutuksesta!

Reaktor Space Lab on muutenkin Suomi 100 -satelliittia lähellä, sillä yhtiön ensimmäinen oma satelliitti, Hello World (jonka satelliittialustaan W-Cube perustuu), lähtee avaruuteen näillä näkymin samalla kyydillä Suomi 100 -satelliitin kanssa.

Valitettavasti vain laukaisun ajankohdasta ei ole vieläkään selvyyttä; intialaiset eivät ole vahvistaneet PSLV:n seuraavan lennon laukaisuaikaa, mutta se tuskin on ennen elokuuta.

Suomi 100 -satelliitti odottaa edelleen puhdastilassa Otaniemessä siirtoa laukaisuvälittäjälle Hollantiin. Tiimi on valmiudessa koko kesän ajan toimittamaan satelliitin välittäjälle – heti, kun raketin laukaisuvalmistelut alkavat.

Nyt kesäkuun puolivälissä 2018 näyttää siltä, että Suomi 100 -satelliitti pääsisi viimein matkaan elokuussa. Intialaisilta ei kuitenkaan ole tullut vielä varmistusta, joten jännitys jatkuu edelleen...