Suomi 100 -satelliitti saapunut Yhdysvaltoihin

Suomi 100 -satelliitin matka kiertoradalle on ottanut yhden askeleen eteenpäin: se on nyt kiinnitetty laitteistoon, mikä kiinnitetään myöhemmin kantorakettiin.

Satelliitti toimitettiin Suomesta Alankomaihin syyskuun 12. päivänä. Siellä satelliitti asennettiin laukaisusovittimeen, eli laatikkoon, jonka sisältä se lähetetään aikanaan avaruuteen. Tämä sovitinlaatikko kuljetettiin syyskuun lopussa Yhdysvaltoihin, Seattlen luokse Auburniin Spaceflight Industries -yhtiön puhdastilaan, missä se kiinnitettiin viime viikolla laitteistoon, joka kiinnitetään puolestaan ensi kuussa kantorakettiin.

Kyseessä on tosiaankin monivaiheinen prosessi, sillä satelliittimme on vain yksi noin 70 muusta satelliitista, jotka laukaistaan SSO-A -nimisellä lennolla. Tällä lennolla käytetään laitteistoa, jonka avulla samalla raketilla voidaan lähettää avaruuteen monia eri kokoisia satelliitteja.

Laitteisto, joka tunnetaan myös nimellä Sherpa, on oikeastaan vain kaksiosainen rakenne, missä alaosassa on isompia satelliitteja ja ylemmässä on laatikoita, jotka sisältävät pieniä nanosatelliitteja.

Alla oleva kuva näyttää Sherpan osat sellaisina, kuin ne olivat ennen satelliittien kiinnittämistä.

Toinen tapahtuma, joka kertoo osaltaan laukaisun lähestymisestä, on viime sunnuntaina tapahtunut Falcon 9 -raketin laukaisu Kaliforniasta.

Tämän jälkeen seuraava lento tältä Vandenbergin lentotukikohdassa sijaitsevalta laukaisualustalta on SSO-A -lento, jolla Suomi 100 -satelliitti on myös mukana.

Viimesunnuntaisella lennolla SpaceX -yhtiö toi ensimmäistä kertaa Falcon 9 -rakettinsa ensimmäisen vaiheen takaisin alas laukaisupaikan viereen. Tätä ennen kaikilla kerroilla, jolloin Kaliforniassa ensimmäiset vaiheet on tuotu takaisin uudelleenkäyttöä varten, ne ovat laskeutuneet merellä olleen lavetin päälle.

Ensimmäisten vaiheiden palaaminen lentonsa jälkeen takaisin on tulossa vähitellen rutiininomaiseksi toimenpiteeksi. Tähän mennessä mikään niistä ei ole kuitenkaan lentänyt uudelleen kuin yhden kerran, mutta on mahdollista, että SSO-A -lennolla käytetään jo kaksi lentoa aikaisemmin tehnyttä rakettivaihetta.

Tästä ei kannata olla huolissaan, sillä kaikki raketit huolletaan hyvin ennen uutta lentoa ja ne testataan perusteellisesti. Itse asiassa uudelleenkäyttö voi olla turvallisuutta parantava seikka, koska rakettivaihe on jo osoittanut ainakin kerran toimineensa hyvin.

SSO-A on massivisin amerikkalaisraketilla tehtävä satelliittien kimppakyyti

SSO-A (Sun Synch Express) vie avaruuteen kaikkiaan 71 satelliittia, joista 67 on kiinnitettynä Sherpaan ja neljä on suoraan Falcon 9 -raketin päälle kiinnitetyssä lavetissa.

Noin 15 minuutin kuluttua laukaisusta raketti on kiertoradalla, ja silloin satelliittien irrotus alkaa. Tähän kuluu noin kuusi tuntia, koska satelliitit vapautetaan siten, etteivät ne päädy avaruudessa liian lähelle toisiaan.

Aikaisemmin mm. intialaisten tekemillä lennoilla on satelliitteja vapautettu liian nopeasti, jolloin on mahdollisesti tapahtunut kolareita. Lisäksi yksittäisten satelliittien paikantaminen vapautuksen jälkeen on ollut hankalaa. Siksi SSO-lennolla vapautus tehdään rauhallisemmin.

Satelliittien vapauttamisen jälkeen Sherpan osat putoavat alas Maan ilmakehään ja tuhoutuvat siinä. Ne eivät siis jää avaruuteen avaruusromuksi.

Mukana lennolla satelliitteja 18 maasta ja Suomesta on peräti kaksi satelliittia: Suomi 100 -satelliitin lisäksi kyydissä on Iceye X2.

Suurin yksittäinen asiakas on amerikkalainen Planet, jolla on mukana kaksi SkySat -mikrosatelliittia ja useita pienempiä Dove -nimisä nanosatelliitteja.

Animaatio: Spaceflight Industries