Suomi 100 -satelliitti on laukaisupaikalla Kaliforniassa

Suomi 100 -satelliitin matka avaruuteen on yhä lähempänä: se saapui lokakuun 22. päivänä laukaisupaikalle rekkakyydillä. Satelliitti oli liitettynä SSO-A "SmallSat Express" -lennolla käytettävään rakennelmaan, joka pitää sisällään useita satelliitteja ja joka tullaan asentamaan pian Falcon 9 -kantoraketin nokkaan.

Amerikkalaisen Spaceflight -yhtiön tekemä laite kantaa mukanaan kaikkiaan 74 satelliittia, jotka ovat hyvin erikokoisia. Suomi 100 -satelliitti kuuluu lennon pienimpiin satelliitteihin, ja lennolla oleva toinen suomalaissatelliitti, Iceye X2, on puolestaan eräs suurimmista. Pienet nanosatelliitit on laitettuna laatikkomaisiin laukaisusovittimiin, jotka asennettiin paikoilleen Spaceflightin tiloissa Auburnissa lähellä Seattlea.

Sieltä rakennelma kuljetettiin osina usealla rekalla 1730 km pitkä matka maanteitse Vandenbergin lentotukikohtaan Kaliforniassa. Osa satelliiteista liitetään mukaan vasta laukaisupaikalla. Spaceflight on julkaissut matkasta pienen videon.

Laukaisuvalmistelut etenevät nyt siten, että Falcon 9 nousisi avaruuteen 19. marraskuuta klo 10.32 paikallista aikaa, eli klo 20.32 Suomen aikaa illalla.

Kuva kantoraketin nokkaan asennettavasta rakennelmasta, joka on suunniteltu siten, että siihen voitaisiin kiinnittää satakunta satelliittia. Avaruudessa tämä jakautuu kahteen osaan, jolloin ylä- ja alaosissa olevat satelliitit voidaan irrottaa tarkasti suunnitellussa järjestyksessä. Kaikkiaan tähän kuluu useampi tunti aikaa. Sen jälkeen, kun satelliitit on singottu omille teilleen, osat pudotetaan alas ilmakehään, missä ne tuhoutuvat.