Suomi 100 –satelliitin tiedesuunnitelma esittäytyy San Franciscossa joulukuussa

Suomi100 -satelliitin radio- ja kameramittalaitteet antavat tietoa Maan lähiavaruudesta, niin kutsutusta geoavaruudesta.

Se on alue, jossa Maan ilmakehä on joutunut alttiiksi avaruudesta tuleville hiukkasille, energialle ja Auringon valolle. Siellä, muutaman sadan kilometrin korkeudella yläilmakehässä, syntyy sähköisesti varatuista hiukkasista muodostunut kerros, ionosfääri.

Yksi tunnetuimmista ionosfäärin ja geoavaruuden avaruussääilmiöstä ovat revontulet.

Suomella on pitkä historia revontulimittauksista erityyppisillä mittalaittelilla, kuten magneettikenttää mittavilla magnetometreillä, varattuja hiukkasia mittaavilla ionosondeilla ja revontulikameroilla.

Suomi 100 -satelliitti jatkaa tätä perinnettä omilla mittalaitteillaan. Pienen satelliitin mittalaitteet tuovat ainutkertaisen lisän maanpäällisiin mittauksiin, kun geoavaruutta mitataan samanaikaisesti noin 500 kilometrin korkeudelta satelliitilla.

Suomalainen revontulitutkimus ja Suomi 100 -satelliitti pääsevät näyttävästi esille ensi joulukuussa San Franciscossa pidettävässä geofyysikkojen kansainvälisessä suurkokouksessa. Esiteltävässä tutkimustyössä ovat mukana tutkijoita Aalto-yliopistosta, Oulun yliopistosta, Sodankylän Geofysiikan Observatoriosta sekä Ilmatieteen laitoksesta.

Yhdysvaltain geofysikaalisen unionin talvikokous pidetään San Franciscossa 12. – 16. joulukuuta, ja paikalla kokouksessa on suurehko suomalaisdelegaatio.