PSLV lensi taas – joko pääsisimme mukaan seuraavaan laukaisuun?

Suomi 100 -satelliitinkin aikanaan avaruuteen lähettävä intialainen PSLV-kantoraketti teki viime yönä jälleen kerran onnistuneen lennon: se kuljetti avaruuteen satelliitin, joka täydentää Intian oman satelliittinavigointisysteemin.

Kyseessä oli jo toinen laukaisu Satish Dhawanin avaruuskeskuksesta kahden viikon sisällä, mikä osoittaa hyvin, että tarvittaessa intialaiset pystyvät lähettämään raketteja hyvinkin nopeasti.

Vielä jokin aika sitten näytti siltä, että Suomi 100 -satelliitti olisi voinut olla kyydissä tällä PSLV-kantoraketin lennolla 41, mutta intialaiset päättivät käyttää sen omiin tarkoituksiinsa.

Yöllä klo 01.34 Suomen aikaa laukaistu IRNSS 1I -satelliitti on strategisesti hyvin tärkeä, koska se täydentää Intian omaa satelliittinavigointisysteemiä, joka tunnetaan nimellä NavIC (Indian Regional Navigation Satellite System). Satelliitti korvaa satelliitin, jonka laukaisu viime elokuussa epäonnistui, ja jonka piti korvata avaruudessa rikkoontunut satelliitti.

Epäonnistunut laukaisu elokuussa johti myös pitkään taukoon rakettien lennoissa, minkä vuoksi Suomen satavuotisjuhlasatelliitin laukaisu siirtyi tämän vuoden puolelle. Ja nyt se siis siirtyi vielä vähän eteenpäin, eikä seuraavan PSLV:n lennon ajankohdasta ole tietoa.

Itse satelliitti odottaa edelleen Otaniemessä turvallisissa olosuhteissa. Se voidaan kuljettaa hyvinkin nopealla aikataululla Alankomaihin, mistä se viedään edelleen laukaisupaikalle Intiaan.

Viimeöinen lento ei olisi sopinut Suomi 100 -satelliitille, koska navigointisatelliittia ei viety sopivalle radalle. Suomi 100 -satelliitti täytyy laukaista maapallon napojen kautta kulkevalle, noin 600 kilometrin korkeudessa olevalle polaariradalle, jotta se pystyisi tekemään havaintoja joka puolelta maapalloa ja lentämään myös Suomen ylitse.

Matkaan touko-kesäkuussa?

Kyseessä oli jo toinen PSLV-raketin laukaisu sitten viime elokuussa tapahtuneen epäonnistuneen lennon. Tuosta huonosti päättyneestä laukaisusta huolimatta raketti on selvästi hyvin luotettava, koska tähän mennessä PSLV-raketit ovat tehneet jo 43 lentoa ja niistä 41 on onnistunut hyvin.

Seuraavan PSLV:n lennosta ei toistaiseksi ole julkistettu suunnitelmia; sen päähyötykuorma ja ajankohta ovat vielä avoimia.

Intialaiset ovat hieman salamyhkäisiä tulevien suunnitelmien suhteen, eikä tietoa Suomi 100 -satelliitin kaltaisille kanssamatkustajille saada yleensä kuin vasta sitten, kun lento on varmistunut.

Jos PSLV:n seuraava lento tehdään niin pian kuin mahdollista, tarkoittaa se laukaisua toukokuun alussa. Todennäköisemmin laukaisu on kuitenkin vasta kesäkuussa – toivottavasti ei kuitenkaan juhannuspäivänä, kuten Aalto-1:n laukaisu viime vuonna.