Myös Suomi 100 -satelliitin "kansanversio" pääsee avaruuteen

Nyt on jälleen hyviä uutisia: aito, oikea Suomi 100 -satelliitti toimitetaan näillä näkymin laukaisupaikalle lähetettäväksi kahden viikon kuluttua, ja tänään sen "lapsi", satelliittihankkeen oheistuotteena syntynyt koulutussatelliitti voitti pääsylipun kansainväliselle avaruusasemalle.

Myös se pääsee siis avaruuteen, tosin ainoastaan avaruusaseman sisälle.

Satelliittitiimi osallistui tänään huipentuneeseen YK:n, Nasan ja Euroopan avaruusjärjestön World Challenge Finland -kilpailuun, missä eräänä palkintona oli Space Nationin tarjoama kyyti avaruusasemalle. Kilpailussa Aalto-yliopiston satelliittitiimi liittää KitSat -nimellä toistaiseksi tunnettuun koulutussatelliittiin parhaillaan avaruudessa olevan Aalto-1 -satelliitin turkulaistekoisen RADMON-säteilymonitorin kaksoiskappaleen.

Jos siis hyvin käy, voidaan avaruussään tutkimusta auttavia säteilymittauksia tehdä samanaikaisesti sekä avaruusasemalla olevalla kuin vapaasti avaruudessa Aalto-1:n kyydissä lentävällä tutkimuslaitteella.

Tärkeintä hankkeessa on kuitenkin koulutus: "kansanversio" on tehty näyttämään kaikille kiinnostuneille, ennen kaikkea nuorille, millainen on satelliitti, miten sitä voi ohjata ja kuinka sen tekemien havaintojen avulla voi tutkia maapalloa, kuvata avaruutta – tai kuten nyt, tutkia avaruussäätä.

KitSat perustuu suoraan viime vuonna Suomea kiertäneessä Avaruusrekassa olleessa puhdastilassa matkan varrella tehtyyn satelliittiin, joka kiertueen päätteeksi lähetettiin matkalle stratosfääriin. Nykyinen versio satelliitista on tehty vieläkin yksinkertaisemmaksi, ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi kouluissa avaruustoiminnan perusteiden opetteluun.

Tämä "kansansatelliitti" julkistetaan virallisesti Suomi 100 -satelliitin laukaisun aikaan, mutta se nousi nyt parrasvaloihin jo hieman etukäteen tämän avaruusasemahankkeen myötä.

Seuraamme jatkossa myös tätä Suomi 100 -satelliittihankkeeseen liittyvää projektia tällä nettisivulla!

Otsikkokuva: Jaan Praks.