Tutka kuumentaa taivasta ja Suomi 100 havaitsee avaruudesta

Juuri nyt pohjoisen taivaalla on meneillään kiinnostava testi: EISCAT-tutkimusyhteisön Tromssassa, Norjassa, olevalla laitteistolla kuumennetaan Maan lähiavaruutta paikallisesti ja avaruudessa Maata kiertävällä Suomi 100 -satelliitilla tehdään samanaikaisesti havaintoja näillä kuumennettavilla alueilla.

EISCAT on Suomen, Ruotsin, Norjan, Saksan, Kiinan Japanin ja Iso-Britannian yhteinen tutkimuslaitos, joka operoi tutka-antenniverkkoa Lapissa sekä Huippuvuorilla. Tutkilla tehdään havaintoja muun muassa revontulista. Tromssassa olevalla ionosfäärikuumentimella voidaan myös ikään kuin synnyttää heikkoja revontulia, eli synnyttää samankaltaisia, tarkasti hallittuja ilmiöitä, joita havaitaan normaalisti maanpäällisin tutkin.

Tällä kerralla havaintoja siis tehdään myös avaruudesta Suomi 100 -satelliitilla.

"Kuumennustestit tehdään niin, että EISCAT-kuumennin Tromssassa on päällä, kun olemme lähettimen horisontin yläpuolella ja meillä on hyvä ylilento lähettimen yläpuolella", kertoo satelliittihanketta johtava professori Esa Kallio.

"Olemme sopivasti Tromssan yläpuolella noin kaksi kertaa vuorokaudessa, ja kuuntelemme silloin EISCAT:in lähettämää taajuutta."

Mittauskampanja alkoi maanantaina 15.7. ja jatkuu perjantaihin 19.7. saakka. Havainnot tallennetaan satelliitin muistiin ja tietoja aletaan siirtää maa-asemalle ensi viikolla.

Havintojen päätarkoitus on tehdä "käänteistä riometriaa", eli saada havaintotietoja siitä, kuinka paljon ionosfääri heikentää radiosäteilyn kulkua.

Kevään aikana satelliitilla on jatkettu avaruussäähavaintojen tekemistä. Koska satelliitti on paitsi tutkimuslaite, niin sitä käytetään myös koulutukseen, ovat opiskelijat tehdeet satelliitin radiotutkimuslaitteelle, herkälle Otaniemessä valmistetulle radiospektrometrille yksityiskohtaisia kalibraatioita.

Suomi 100 -satelliitti laukaistiin avaruuteen viime joulukuussa ja se toimii erinomaisesti. Satelliitti kiertää Maata hieman alle 600 kilometrin korkeudessa, missä se tekee havaintoja avaruussääilmiöistä radiospektrometrillään.