Ensimmäinen Aalto-1:n ottama kuva julkaistiin – Suomi 100:n vuoro joulukuussa

Juhannusaattona avaruuteen laukaistu Aalto-1 -satelliitti on toiminut kuukauden päivät hienosti avaruudessa. Se alijärjestelmät ja tutkimuslaitteet on tarkistettu, ja kaiken on havaittu toimivan erinomaisesti.

Konkreettinen näyte tästä julkistettiin tänään aamulla, kun satelliitissa olevan, VTT:n kehittämän spektrikameran apukameran ottama kuva julkistettiin. Siinä näkyy Norjan ja Tanskan rannikkoa noin 500 km:n korkeudesta kuvattuna.

Suomi 100 -satelliittitiimi onnittelee aaltolaisia kollegoitaan tästä hienosta suorituksesta ja keskittyy nyt saamaan oman satelliittinsa valmiiksi elokuussa – siis hyvin pian!

Myös Suomi 100 tulee ottamaan kuvia avaruudesta kamerallaan, jonka linssi näkyy hyvin satelliitin alapuolella (otsikkokuvassa satelliitin päällä).

Suomi 100 -satelliitti on myös tarkoitus opettaa ottamaan itsekseen kauniita kuvia. Aalto-yliopiston insinöörien ja taiteilijoiden poikkitieteellisessä hankkeessa kehitetään tekoälyohjelmistoa, joka voitaisiin asettaa lennon päätavoitteiden saavuttamisen jälkeen satelliitin tietokoneisiin. Tämän avulla satelliitti itse voisi siis nappailla avaruudessa Maata kiertäessään esteettisesti kauniina pitämiään kuvia.

Kyse on varsin monimutkaisesta asiasta, sillä paitsi että kauneutta on hyvin vaikea määritellä, on sen opettaminen tietokoneelle – etenkin nanosatelliitin pienitehoisella tietokoneelle – varsin vaikeaa. Kauneudelle pitää pystyä tekemään määritelmiä, joita säätämällä kuvista voidaan saada eri tavalla kauniita. Tekniikalle on paljon sovelluskohteita arkisissa laitteissa, ja mitä tavallisemmaksi tekoälysovellukset tulevat käyttämissämme laitteissa, on niiden yhä tärkeämpää pystyä ymmärtämään kauneuden kaltaisia ihmisen kannalta periaatteessa yksinkertaisia, mutta tosiasiassa hyvin henkilökohtaisia ja monimutkaisia käsitteitä.

Pieni nanosatelliitti on erinomainen väline asian tutkimiseen, etenkin kun maapallo tarjoaa avaruudesta katsottuna paljon eri tyyppisiä, mutta samalla hyvin samankaltaisia maisemia. Sen ottamat kuvat etenkin Suomesta voivat myös innostaa suomalaisia laajemmin tutustumaan paitsi kauneuteen, niin myös kotimaahamme avaruudesta katsottuna.